Dupa ce stocul de spatii comerciale a crescut anul trecut cu aproximativ 250.000 mp suprafata construita, ajungand la un total de 950.000 mp, in acest an vor fi adaugati inca 240.000 mp, fiind incurajate dezvoltarile de parcuri comerciale si centre multi-brand tip outlet, se arata intr-o analiza a companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate (fosta Atisreal).
2009 va fi anul in care vor fi finalizate unele proiecte aflate in ultimele faze de constructie, iar consultantii BNP Paribas estimeaza ca vor fi adaugati inca aproximativ 240.000 mp de spatii comerciale. Cele mai mari proiecte propuse spre livrare in cursul acestui an sunt: AFI Cotroceni Park (75.000 mp), in vestul Bucurestiului, Sun Plaza (76.000 mp), in sud si Grand Arena Mall (50.000 mp). Tot in 2009 va fi lansat primul centru comercial cu brand-uri exclusiv de lux, Cocor Luxury Store, cu o suprafata de 10.000 mp.

“Odata cu finalizarea acestor proiecte competitia va deveni puternica, in special in zona de sud a Bucurestiului, unde vor functiona 3 mall-uri: City Mall, Grand Arena Mall si Sun Plaza Mall. O situatie similara va exista si in vest, unde intr-un perimetru relativ restrans vor fi concentrate trei centre comerciale importante: Plaza Romania, Liberty Center si AFI Cotroceni Park”, se arata in analiza BNP Paribas Real Estate.

Potrivit consultantilor imobiliari, in viitorul apropiat, vor fi incurajate noile tipuri de spatii comerciale, precum parcurile comerciale si centrele multi-brand de tip outlet, iar retelele de magazine tip discount vor fi tot mai atractive. De exemplu, la iesirea catre autostrada A1 sunt amplasate doua parcuri de retail, Militari Shopping Center si West Park, ce formeaza o aglomerare comerciala.

“Tendinta cresterii numarului de spatii stradale disponibile va continua in primul semestru din 2009 si numerosi comercianti vor inchide locatiile neprofitabile sau isi vor reduce suprafetele existente.

Oferta si activitatea de inchiriere au crescut anul trecut, insa incepand cu trimestrul al patrulea, volumul tranzactiilor comerciale a scazut usor. Decembrie 2008 a fost prima luna in care s-a inregistrat o scadere a tranzactiilor comerciale (cu 0,2%), comparativ cu aceeasi perioada din 2007.

In ceea ce priveste cererea si gradul de ocupare, in 2008 activitatea de inchiriere a ramas la fel de intensa, un procent important provenind din partea supermarket-urilor si hypermarket-urilor, care au decis sa devina principalii chiriasi in cadrul mall-urilor, in detrimentul initierii unor investitii green-field.

Astfel, Billa a devenit principalul chirias din City Mall si Liberty Center, in timp ce Carrefour va fi chirias principal pentru Grand Arena Mall, din zona de sud a Bucurestiului. De asemenea, lanturile comerciale Real si Cora si-au anuntat intentia de a contracta suprafete de mari dimensiuni in cadrul proiectelor AFI Cotroceni Park si Sun Plaza, la finalizarea acestora.

Perioada standard de inchiriere pentru spatiile comerciale situate in centrele comerciale a ramas de cinci-sapte ani, pana la zece ani pentru chiriasii principali, cu peste 2.500 mp inchiriati, cu clauze de innoire sau intrerupere a contractului.

„Nivelul mediul al chiriilor a crescut in 2008 cu 10-15% pentru spatiile stradale, in a doua jumatate a anului atingand un nivel maxim de 120-130 euro/mp/luna pentru spatii stradale ultracentrale de pana la 75 mp, in timp ce pentru spatiile mai mari de 75 mp, chiriile au fost 80-90 euro/mp/luna. In zonele secundare, chiriile au variat intre 45-75 euro/mp/luna, iar la periferie intre 20-30 euro/mp/luna”, se mai arata in analiza BNP Paribas Real Estate .

In galeriile comerciale, cifrele s-au mentinut in general la acelasi nivel cu cel inregistrat in 2007, principalii factori ce au determinat nivelul chiriei fiind suprafata inchiriata, numele chiriasului si conditiile de inchiriere. Pentru suprafetele mai mari chiriile s-au situat intre 25-40 euro/mp/luna, iar pentru spatiile de pana la 75 mp intre 100-120 euro/mp/luna.

BNP Paribas Real Estate, divizia imobiliara a bancii BNP Paribas, este unul dintre liderii din Zona Euro si a patra companie de consultanta imobiliara ca marime in Europa. Atisreal este cel mai cunoscut brand care a adoptat numele BNP Paribas Real Estate, fiind prezenta pe pietele din Franta, Germania, Spania si Marea Britanie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri