Daca anul trecut, pretul mediu pentru un apartament din Bucuresti era in februarie de 1.776 euro/mp, aceeasi luna din 2009 consemneaza o scadere de 16% pana la 1.489 euro/mp, potrivit analizei lunare realizate de compania de consultanta imobiliara Colliers International.
Fata de ianuarie 2009, indecele global BREI (Bucharest Real Estate Index) a scazut cu 1% , insa la nivelul componentelor sale, a inregistrat un declin de 2% pentru BREI-V, indicele apartamentelor vechi (1.334 euro/mp) si o stagnare pentru BREI-N, indicele apartamentelor noi (1.778 euro/mp). Valorile exprimate includ TVA.

“Doua dintre cele sase sectoare au inregistrat cresteri ale preturilor cerute in luna februarie. Astfel, in sectorul 6 s-a resimtit o crestere de 3%, iar in sectorul 5, o crestere de 8%. La polul opus s-au aflat sectoarele 1, 2 si 4, unde preturile cerute de vanzatori au scazut fata de luna ianuarie cu valori cuprinse intre 6-7%”, se arata in analiza Colliers.

Sectorul 3 a fost singurul sector in care preturile nu s-au modificat in luna februarie, mentinandu-se la valoarea de 1.311 euro/mp. Cele mai mari preturi au ramas in sectorul 1, desi au scazut cu 7% in luna februarie, pana la 1.855 euro/mp. Sectorul 6 inregistreaza cele mai mici preturi, 1.145 euro/mp, insa in crestere cu 3% fata de luna ianuarie 2009.

Pretul locuintelor in 2008: Diferenta dintre maximul si minimul anului a fost de 350 euro/mp

Colliers International a lansat in luna mai 2008 primul indice imobiliar din Romania, denumit indicele BREI (Bucharest Real Estate Index), care monitorizeaza evolutia preturilor apartamentelor din Bucuresti, incepand cu 1 ianuarie 2005.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele sase sectoare din Bucuresti, atat pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de anul 1990, cat si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 250 de birouri in 51 de tari, pe 6 continente si 9.300 angajati. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru. In Romania, Colliers International este lider de piata si ofera servicii complete de consultanta imobiliara.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri