Compania maghiara Futureal, care are in constructie centrul comercial Gold Plaza din Baia Mare, dispune de lichiditatile necesare pentru a cumpara mall-ul, daca fondul de investitii Immoeast, finantatorul proiectului, va decide sa vanda locatia.
Eduard Zehetner, CEO al fondului austriac, a declarat intr-un interviu acordat Bloomberg, ca Immoeast intentioneaza sa vinda anumite active din Romania pentru a renunta la dependenta de aceasta piata.

“Nu lichiditatile sunt problema noastra. Avem bani sa cumparam centrul comercial daca Immoeast va dori sa vanda. Totusi, sunt sigur ca daca vor renunta la anumite active din Romania, nu vor vinde si mall-ul, pentru ca cei de acolo sunt implicati nu doar financiar, ci si ca dezvoltatori”, a declarat pentru Wall-Street Eran Socher (foto), managing director al Futureal, dezvoltatorul centrului comercial din Baia Mare.

Immoeast este cel mai mare investitor din domeniul imobiliar local. Fondul avea la 72 de proprietati si active in valoare de 750 milioane euro (1,2 mld. dolari) la finalul lui aprilie, adica 13% din totalul activelor detinute fondul de investitii austriac, potrivit sursei citate.

Gold Plaza este detinut in prezent de Futureal si de Immoeast, compania maghiara avand o participatie de 20%, in timp ce austriecii detin restul actiunilor si ar urma sa cumpere proiectul integral in momentul finalizarii.

“Potrivit calculelor noastre, proiectul va fi gata in luna septembrie a anului viitor. Contractul pe care l-am semnat cu Immoeast prevede ca acestia sa achizitioneze actiunile noastre. Dupa tranzactie, noi vom continua sa ramanem implicati in proiect timp de doi ani, si ne vom ocupa de administrarea si contractele de inchiriere ale mall-ului”, afirma Gabor Futo, CEO Futureal Group.

Constructia va avea la finalizare o suprafata inchiriabila de 30.000 de metri patrati, agentul de inchiriere a proiectului fiind compania Colliers International.

Pana in prezent, circa 60% din suprafata spatiului de retail a fost preinchiriata.

"Ma astept ca pana la finalizarea constructiei sa inchiriem tot spatiul ramas disponibil", a declarat Gabor Futo, CEO al Futureal Group, dezvoltatorul Gold Plaza.

Printre brandurile care vor fi prezente in Gold Plaza se numara deja nume ca New Yorker, Reserved, Douglas, Adidas, Altex sau Motivi.

In total, centrul comercial va avea peste 100 de magazine, 6 sali de cinema si un supermarket. La finalizarea proiectului vor fi create circa 1.000 – 1.500 de locuri de munca, potrivit reprezentantilor Futoreal. Procesul de recrutare a personalului va incepe cu sase luni inainte de finalizarea Gold Plaza.

Fondul austriac de investitii Immoeast, a cheltuit, pana in prezent, jumatate din bugetul de 97 milioane de euro alocat pentru constructia centrului comercial.

Cea mai parte a finantarii constructiei Gold Plaza a fost asigurata de banca maghiara MKB Bank.

Contructorul cladirii, firma Inserv, din Baia Mare, cu afaceri de 9,5 milioane de euro in 2008, a finalizat prima faza a constructiei, respectiv structura de rezistenta.

Prima etapa a necesitat 20.000 de metri cubi de beton, 10.000 de ore de functionare ale macaralelor si 295 de oameni pe santier zilnic.

Reprezentantii Futoreal estimeaza ca mall-ul va atrage peste 1,2 milioane de vizitatori anual, atat din Baia Mare, cat si din zonele invecinate.

Avand in vedere ca Baia Mare are o populatie de circa 150.000 de locuitori, ungurii isi propun sa atraga anual de opt ori numarul de oamenii din municipiu.

Compania Futureal este prezenta pe piata locala si printr-o divizie de dezvoltare rezidentiala, care construieste ansamblul Parcul Privighetorilor din nordul Capitalei, finantat de Alpha Bank.

Futureal Group este o companie controlata de familia Futo. Compania din Ungaria deruleaza proiecte de peste 1,6 miliarde de euro in Europa Centrala si de Est

Pana acum, in Baia Mare au mai fost anuntate centrele comerciale Atrium Center si Radius, insa constructia lor nu a inceput.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri