Pe piata centrelor comerciale din provincie, situatia este si mai dramatica decat in Capitala: proprietarii ofera retailerilor posibilitatea de a nu plati chirie pe o perioada de pana un an sau ii ajuta la amenajarea magazinelor, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
„Sunt proiecte distressed care ofera un an de chirie gratis sau fit-out contributions (n.r.: ajutor la amenajarea spatiului inchiriat), aceasta situatie fiind intalnita in orasele supraaglomerate din tara. In majoritatea cazurilor, retailerii au incercat sa isi renegocieze chiriile, insa aceasta se poate dovedi o solutie pripita si riscanta pe termen lung”, a declarat Andrei Vacaru (foto), senior consultant in cadrul departamentului de retail al Jones Lang LaSalle, la evenimentul Realty Forum.

El considera ca, in loc de renegocierea chiriilor, retailerii puteau discuta cu proprietarii despre o imbunatatire a marketingului sau a managementului pentru respectivul centrul comercial, in cele din urma, cel mai important lucru pentru ambele parti fiind ca numarul vizitatorilor sa creasca.

„Daca retailerii forteaza nota acum, atunci cand piata isi va reveni, proprietarii centrelor comerciale vor cere din nou chirii exagerat de mari si astfel, pe termen lung, vom asista la chirii care urca si apoi scad dramatic”, a adaugat Andrei Vacaru.

In ceea ce priveste proiectele viitoare, consultantul afirma ca doar sase din cele 100 de centre comerciale anuntate sunt in prezent in curs de dezvoltare, restul ramanand pe hartie. „Pe piata de retail este multa panica si nu a sosit inca momentul sa vorbim despre lectiile invatate din criza. In acest an, a fost livrata o suprafata cu 50% mai mica fata de cea anuntata, iar in perioada urmatoare, doar sase proiecte isi continua dezvoltarea”, a explicat specialistul Jones Lang LaSalle.

Oportunitati mai sunt , adauga Andrei Vacaru, in orase precum Galati, Craiova sau Brasov, unde nu au fost livrate proiecte importate si piata mai suporta noi dezvoltari. Cei care se uita in prezent la piata de retail sunt dezvoltatori care au fost activi in anul 2005, dar apoi s-au oprit pentru ca preturile erau prea mari.

„Cand retailerii vor capata din nou incredere in piata, isi vor continua expansiunea. In prezent, este foarte greu pentru cineva sa obtina finantare daca nu are un grad minim de pre-inchirire si, in acelasi timp, pentru un retailer este foarte riscant sa semneze un contract intr-un proiect care nu a obtinut inca finantare”, a incheiat consultantul.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata locala, fiind si agent co-exclusiv pentru inchirierea centrului comercial AFI Palace Cotroceni. Compania a anuntat pentru anul 2008 venituri de 2,78 milioane de euro, in scadere cu 43% fata de 2007.

Citeste si Disputa dintre retaileri si dezvoltatori continua: Mi-ai facut rau acum doi ani, acum ma razbun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri