In unele zone ale judetului Cluj, preturile terenurilor au scazut la jumatate fata de nivelul atins in 2007, dar chiar si asa, cumparatorii ajunsi in situatia de a negocia un pret concret, diminuat deja cu pana la 50%, pot negocia preturi afisate cu 25-30%, potrivit agentiei imobiliare clujene Grup de Lux.
“Daca in urma cu doi ani motivul tranzactiilor cu terenuri era specula imobiliara sau construirea de blocuri de locuinte, acum ne aflam la polul opus, in care tranzactiile au ca scop preponderent cumpararea de teren pentru constructia de case familiale. Putinii investitori cauta sa obtina preturi cat mai mici, iar proprietarii obligati de creditori sa vanda se confrunta tot mai mult cu un nou model de client, «investitorul oportunist»”, a declarat Victor Lazar, managerul departamentului de terenuri al Grup de Lux.

Lazar este de parere ca in urmatoarea perioada ca va creste numarul terenurilor ipotecate, care sunt scoase la vanzare prin executare silita, intrucat proprietarii si-au epuizat toate metodele de vanzare, iar creditorii doresc sa isi recupereze creantele.

“Cu toate acestea, in foarte multe cazuri pretul lor de vanzare va fi mai mic decat ipoteca pe care o poarta, obligand creditorii sa se indrepte asupra rau platnicilor si pe alte cai pentru recuperarea datoriilor”, precizeaza reprezentantul Grup de Lux.

In ceea ce priveste terenurile industriale, Victor Lazar spune ca, in ultimul timp, a inceput sa creasca interesul pentru acestea, dar potentialii investitori ofera preturi mult sub cele cerute de proprietarii terenurilor. Astfel, singurele tranzactii care se fac pe acest segment sunt cele cu terenurile ale caror proprietari sunt nevoiti sa vanda si care accepta preturi care erau de neinchipuit in ultimii ani.

“Preturile terenurilor industriale tind sa se alinieze cu cele din Europa de Vest, deoarece potentialii investitori isi fac calcule de rentabilitate mai riguroase si nu sunt dispusi sa riste intr-o investitie nerentabila”, adauga Lazar.

Tip teren Cartier Cerere proprietar
(euro/mp)
Oferta client
(euro/mp)
Rezidential Europa 150-200 90-120
Rezidential Amdrei Mureseanu 400-600 200-300
Rezidential Buna Ziua 150-200 80-100
Industrial Someseni 70-120 40-60
Industrial Bd. Muncii 90-120 40-60
Industrial Floresti 70-100 35-50

Sursa: Grup de Lux

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri