Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) cere amanarea termenului de aplicare a legii care impune introducerea din ianuarie a certificatului energetic la vanzarea, cumpararea sau achizitia de locuinte, cu cel putin sase luni.
„Obligativitatea obtinerii certificatului de performanta energetica va avea ca efect stoparea sau intarzierea vanzarilor de locuinte vechi, iar intr-o perioada de criza economica cu repercusiuni grave in domeniul imobiliar vor fi atinse in mod direct interesele cetatenilor atat vanzatori cat si cumparatori. Locuintele noi, construite in ultimii ani, detin astfel de certificate energetice“, se arata in comunicatul ARAI.

Reprezentantii asociatiei sustin ca numarul auditorilor energetici este foarte mic, in unele judete acestia lipseste cu desavarsire.

“Propunem autoritatilor competente, in special Ministerului Dezvoltarii si Locuintelor, amanarea termenului de punere in aplicare a OUG/2009, cel putin pana in semestrul al doilea al anului 2010, timp in care sa se creeze premisele tehnice si operationale de aplicare eficienta a acestei ordonante”, se precizeaza in comunicat.

Masurile pe care cei de la ARAI le considera necesare sunt: elaborarea si autorizarea de metodologii computerizate eficiente si rapide de certificare, cresterea numarului auditorilor energetici si realizarea unei baze de date cu indici tehnici standardizati necesari certificarii, pentru imobilele rezidentiale din blocuri construite intre anii 1960-1990.

La inceputul acestei saptamani, si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a ceut amanarea termenului de aplicare a legii care impune introducerea din ianuarie a certificatului energetic la vanzarea, cumpararea sau achizitia de locuinte, spunand ca masura va ridica pretul locuintelor vechi cu cel putin 5-10% si va bloca piata.

ARAI este o organizatie nonguvernamentala, apolitica si non-profit, infintata in anul 1995 si reuneste peste 160 de persoane juridice din toata tara care activeaza in domeniul imobiliar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri