Chiriile spatiilor comerciale din Bucuresti au scazut cu 33% in ultimii doi ani si cu aproape 25% in ultimul an. Astfel, daca la mijlocul lunii mai 2008 pretul mediu cerut pentru inchirierea unui spatiu comercial era de 42 euro/mp, la mijlocul aceleasi luni mai a.c, valoarea pretului mediu a ajuns la 28 euro/mp.

“Oferta este mare, atat in Capitala cat si in principalele orase din tara, iar cererea s-a redus simtitor. O consecinta fireasca a acestui fapt este scaderea pretului“, spune Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

In Brasov, chiria medie ceruta pentru un spatiu comercial era de 20 euro/mp la jumatatea lunii mai 2008. Reducerile de pret s-au produs treptat, mentinandu-se o valoare destul de ridicata, de 15 euro/mp, pana in luna ianuarie a acestui an, dupa care a urmat un nou val de scaderi. In prezent, proprietarii spatiilor comerciale brasovene cer in medie 13 euro/mp, in scadere cu 35% fata de varful atins in 2008.

Spre deosebire de evolutia sectorului rezidential, preturile chiriilor la spatiile comerciale din Cluj-Napoca au cunoscut un trend descrescator constant in ultimele 24 de luni. Daca in mai 2008 pretul mediu de inchiriere solicitat de proprietarii spatiilor comerciale era de 28 euro/mp, in prezent aceasta valoare a ajuns la 20 euro/mp, inregistrandu-se o scadere de aproape 29%, se mai arata in comunicatul imobiliare.ro.

La inceputul crizei economice, chiria medie ceruta pentru spatiile comerciale din Constanta era de 15 euro/mp. Minimul atins pana acum a fost inregistrat in luna februarie a acestui an, cand valoarea chiriei ajuns la 9 euro/mp, cu 40% mai putin. In prezent, pretul mediu cerut pentru inchirierea spatiilor comerciale din Constanta este de 10 euro/mp.

“Si in Iasi, pretul de inchiriere al spatiilor comerciale a urmat acelasi trend scadere ca si in majoritatea celorlalte mari orase ale tarii. Daca la mijlocul lunii mai 2008, pretul mediu cerut era de 20 euro/mp, in luna mai a acestui an proprietarii se declarau satisfacuti si cu 11 euro/mp. De altfel, Iasiul inregistreaza cea mai mare rata de scadere: 45%. Doar in ultimele 12 luni, pretentiile proprietarilor ieseni au scazut cu peste 20%”, mai spun cei de la imobiliare.ro.

In Timisoara per ansamblu, in ultimele 24 de luni, pretul cerut pentru inchirierea spatiilor comerciale au scazut cu 13%, de la 15 euro/mp, pana la 13 euro/mp. In primavara anului trecut insa, pretul mediu inregistrat era de 16 euro/mp, mai mare decat la inceputul crizei.

Citeste si Ce trebuie sa stii despre administrarea unui spatiu comercial.

Ce trebuie sa stii despre administrarea unui spatiu comercial

Ce trebuie sa stii despre administrarea unui spatiu comercial