Dupa ce in ultimul an doua centre comerciale au fost inchise, un mall a intrat in faliment si multi retaileri in procedura de insolventa, Jorg Banzhaf, seful companiei germane ECE, spune ca raul inca nu a trecut pentru piata de retail, iar urmatorul an va fi unul al bilantului.
Jorg Banzhaf (foto), managing director al ECE Projektmanagement International, companie care administreaza peste 115 de centre comerciale in Europa, este de parere ca 2007, anul de varf al pietei imobiliare din Romania, nu se va mai intoarcea prea curand, iar dezvoltatorii vor trebui sa se multumeasca cu profituri mai mici, dupa ce multa lume s-a trezit, in sfarsit, la realitate.

“2007 nu se va mai intoarce pentru piata imobiliara. Cel mai bun exemplu este orasul Arad, unde dezvoltatorii s-au ingramadit sa anunte proiecte comerciale, in speranta ca le vor finaliza si apoi vinde. Lucrurile s-au schimbat, multi oameni s-au trezit la realitate, iar dezvoltatorii vor trebui sa se multumeasca si cu profituri mai mici”, a declarat declarat Jorg Banzhaf, in cadrul evenimentului SEE Commercial Real Estate Forum, organizat de Europa Property.

In ceea ce priveste piata de retail, oficialul ECE spune ca ce este mai rau inca nu a trecut, iar momentul adevarului va veni atunci cand vor expira contractele de inchiriere ale marilor retaileri internationali, care au intrat in Romania in perioada de boom.

“Au venit si au inchiriat o multime de spatii doar pentru a fi prezenti, pentru a testa piata. Cand le vor expira contractele de inchirere isi vor face bilantul si se vor intreba: mai are rost sa ramanem in Romania si daca da, in ce orase si cu cate magazine?”, a explicat Jorg Banzhaf.

Astfel, in perioada 2010-2011 vor expira multe contracte de inchiriere si acesti retailerii vor renunta la o parte din magazinele operate in Romania, spune Banzhaf.



O alta problema semnalata fost lipsa conceptului de administarea a centrelor comeciale din Romania. Troy Javaher (foto jos), managing director al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang La Salle, este de parere ca, de cele mai multe ori, proprietarii mall-urilor au avut grija doar sa atraga chiriasii in proiect, fara a se intreba ce va urma apoi.

Opinia sa este impartita si de Jorg Banzhaf, care aseamana piata din Romania cu cea din Rusia in urma cu multi ani, cand ECE a intrat pentru prima data pe piata. “Multi properietari ne intrebau atunci de ce ar da bani pentru administrarea unul malll, cand oamenii oricum vin. De atunci lucrurile s-au schimbat dramatic, iar comisioanele noastre din Rusia sunt in continua crestere”, a mai spus Banzhaf.

Compania ECE Projektmanagement a fost fondat în anul 1965 si este prezenta in 14 tari, inclusiv Romania, unde de ocupa de inchirierea si administrarea centrului comercial Colosseum, dezvoltat de Nova Imobiliare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri