Chiria anuala pentru un spatiu de circa 200 mp intr-un centru comercial din Romania ajunge la 600 euro/mp, la acelasi nivel cu chiriile din Cehia si Ungaria si la aproape jumatate din nivelul atins in Germania, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
Alaturi de Cehia si Ungaria, Romania are cele mai mici chirii pentru spatiile de retail din Europa, potrivit studiului Jones Lang LaSalle care analizeaza 18 tari. In plus, Romania este una din cele patru tari in care chiriile din piata de retail sunt inca in scadere, situatia putand fi intalnita si in Ungaria, Spania si Irlanda.

La polul opus, cele mai ridicate chirii pentru magazine sunt inregistrate in: Marea Britanie (1.900 euro/mp/an), Franta (1.700 euro/mp/an) si Rusia (1.500 euro/mp/an).

Tot 1.000 euro/mp anual sau chiar mai mult platesc si retailerii din: Belgia (1.450 euro/mp/an), Olanda (1.400 euro/mp/an), Germania (1.250 euro/mp/an), Finlanda (1.000 euro/mp/an) si Austria (1.000 euro/mp/an).

Sub pragul de 1.000 euro/mp/an, dar peste nivelul Romaniei (600 euro/mp/an) se afla pietele de retail din: Turcia (900 euro/mp/an), Polonia (650 euro/mp/an), Italia (950 euro/mp/an), Suedia (700 euro/mp/an), Irlanda (980 euro/mp/an), Portugalia (950 euro/mp/an) si Spania (850 euro/mp/an).

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata locala, cu o cifra de afaceri de circa 2,8 milioane de euro pentru 2008. La nivel global, compania este prezenta in 60 de tari, avand 180 de birouri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri