Calculate in euro, preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut cu aproape 45% in ultimii doi ani si jumatate, din martie 2008 si pana in prezent, insa in lei, scaderea este de doar 37%, arata o analiza a portalului imobiliare.ro.
“In martie 2008, pentru un apartament cu doua camere cu o suprafata medie de 53 mp din Bucuresti pretul mediu solicitat era de 121.105 euro. In prezent, pentru un imobil cu aceleasi caracteristici, pretul este de 64.024 euro, rezultand o scadere de peste 47%. Calculata in lei, scaderea este de mai putin de 40%”, explica cei de la imobiliare.ro.

Daca in luna martie 2008, cand preturile apartamentelor au atins cel mai inalt nivel, cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) era de 3,71 lei/euro, la data de 1 august anul curent, paritatea era de 4,24 lei/euro.

Astfel, calculate in euro, preturile apartamentelor din Bucuresti au scazut cu 44,9% in perioada martie 2008 - august 2010, in timp ce, calculate in lei, preturile au coborat cu doar 37%.

O situatie similara se intalneste si in Brasov, unde preturile locuintelor in euro au scazut cu 36,9%, insa in lei scaderea a fost de 28%.

In Cluj-Napoca, apartamentele s-au ieftinit cu 28% daca luam in considerare preturile afisate in euro si cu 18% daca ne referim la preturile in lei.

O diferenta de aproape 10% este valabila si pentru Constanta, unde preturile in euro au coborat cu 36%, in timp ce preturile in lei au scazut cu 26,9%, potrivit imobiliare.ro.

„La data de 15 martie 2008, pretul cerut pentru un apartament cu doua camere din Constanta, cu o suprafata utila de 53 mp, era de 83.157 euro. In prezent, pretul solicitat pentru un asemenea apartament a scazut pana la 52.788 de euro, rezultand o scadere de 36,5%. Scaderea inregistrata in lei a fost de 27%”, spun reprezentantii portalului imobiliar.

In Iasi, calculate in euro, preturile apartamentelor au scazut cu 30,54% in ultimii doi ani si jumatate, insa in lei scaderea a fost de doar 29,64%.

In orasul Timisoara, apartamentele sunt mai ieftine cu 35,41% conform preturilor afisate in euro si cu 26,18% daca preturile sunt calculate in lei.

„In cel mai mare oras din vestul tarii, in martie 2008, pretul solicitat pentru un apartament cu doua camere cu o suprafata utila de 55 mp a fost de 73.920 euro. In prezent, pentru un imobil cu aceleasi caracteristici, pretul solicitat este de 48.345, cu aproximativ 35,% mai putin. Diferenta inregistrata, insa, in lei este de doar 26%”, au incheiat cei de la imobiliare.ro.

Actionarul majoritar al imobiliare.ro (60% din actiuni) este fondul de investitii Broadhurst Investment LTD, administrat in Romania de compania New Century Holdings (NCH), care mai controleaza pe piata locala si producatorul de panificatie Vel Pitar, potrivit datelor de la Registrul Comertului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri