Dupa ce anul 2009 a fost unul al renegocierile pentru contractele de inchiriere, bancile fiind principalul client al consultantilor imobiliarei, acest trend ar putea fi reluat de anul viitor, intrucat chiriile spatiilor comerciale stradale continua sa scada, sustin reprezentantii companiei More Real Estate Services.
Chriile spatiilor comerciale stradale din Bucuresti au scazut cu 40-50% in ultimele 18 luni, spun oficialii companiei de consultanta imobiliara More Real Estate Services, care se asteapta in continuare la o scadere a chiriilor cu pana la 15%.

In acest context, bancile vor fi incurajate sa isi renegocieze pentru a doua oara contractele de inchiriere pentru spatiile stradale, chiar daca au facut acest lucru in 2009 sau in 2010.

“Unele banci au obtinut anul trecut o renegociere a chiriei cu 15-20%, altele au cerut chirii mai mici cu pana la 45% si daca nu le-au obtinut au parasit spatiul respectiv. Ne asteptam ca anul viitor bancile sa reia procesul de renegociere al contractelor de inchiriere si ar putea obtine chirii cu cateva procente mai mici, chiar daca au renegociat si in acest an”, a declarat Ilias Papageorgiadis (foto), CEO al More Real Estate Services.

Tot din partea bancilor, Papageorgiadis se asteapta la mai multe executari silite, in opinia sa acesta fiind principalul eveniment din piata imobiliara in acest an. “Bancile au de trei ori mai multe proprietati cu probleme decat aveau acum sase sau doisprezece luni. Cred ca numarul executarilor silite va creste in 2011”, a adaugat el.

Printre clientii companiei se afla patru banci, dintre care doua sunt grecesti.

Chiriile spatiilor stradale au scazut cu pana la 60%

More Real Estate Services a lansat un studiu despre piata spatiilor comerciale stradale din Bucuresti, care analizeaza evolutia chiriilor pentru 500 de proprietati comerciale, amplasate in 40 de zone diferite ale Capitalei, in perioada iulie 2008 - iulie 2010.

Chiriile spatiilor comerciale stradale au scazut cu 30 pana la 60% in perioada analizata, in timp ce gradul de neocupare a cescut de la 5-6% in anul 2008 pana la 25% in prezent. De exemplu, in zona ultracentrala de lux, in care intra si bulevardul Magheru, chiriile au coborat in medie cu 60% in ultimii doi ani, de la 150 pana la 60 euro/mp/luna.

“Oamenii nu vor sa mai plateasca o chirie pe Magheru doar pentru reclama, ci vor sa aiba si venituri din activitatea acelui spatiu inchiriat”, a subliniat Ilias Papageorgiadis.

Tot cu 60% au scazut si chiriile spatiilor comerciale din zona Calea Victoriei, de la 130 euro/mp/luna in a doua jumatate a anului 2008 la 55 euro/mp/luna in prezent.

Compania More Real Estate Services a raportat pentru anul 2009 o cifra de afaceri de peste 4,5 milioane lei (un milion de euro) si un profit de 1,5 milioane lei (355.000 euro), dupa ce in 2008 a mers pe pierderi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri