Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a apreciat, luni, ca declaratiile ministrului Muncii, Sulfina Barbu, privind o posibila indexare a salariilor si a pensiilor cu maximum 5% sunt "mai mult decat optimiste" si s-a aratat neincrezator in ele.
"Nu cred intr-o indexare a pensiilor si a salariilor. Resursele sunt extrem de limitate, daca reusim sa castigam un tempo in relatia cu FMI si Comisia Europeana vom avea garantia ca pot fi introduse intr-un acord suplimentar masuri care pot beneficia de finantare indiferent de ce se va intampla politic, Romania va avea in domeniul muncii masuri clare, finantate, sustenabile", a spus Costin, citat de Mediafax.

Presedintele BNS a sustinut ca nu s-a intamplat nimic intr-un an si jumatate de cand au fost taiate salariile, nu s-au facut modernizari asa cum s-a spus si de aceea nu se poate reveni la salariile initiale.

Costin propune delegatiei FMI masuri care sa vizeze o administrare moderna si eficienta a pietei muncii din Romania, masuri dedicate grupurilor vulnerabile, respectiv tinerii, cei peste 45 de ani, cei din mediul rural.

"Este nevoie de o investitie pentru calificare si recalificare, pentru cei intre 26 - 45 de ani. Am discutat deja acest lucru cu ministrul Muncii", a mai spus Costin.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, luni, la Parlament, ca este nevoie de o crestere economica intre 1,8 si 2,3 la suta pentru a fi posibila indexarea pensiilor si a salariilor cu cateva procente, maximum 5.

"Deocamdata nu avem datele privind cresterea economica. Trebuie sa asteptam primul trimestru. Daca nu vom avea o crestere conomica care sa ne asigure resurse, nu ne vom imprumuta din nou pentru indexarea salariilor si pensiilor pentru ca nu este posibil. Speram ca aceasta crestere conomica sa se sustina si sa ne permita ceea ce am discutat in toamna", a spus Sulfina.

Ministrul Muncii a subliniat faptul ca nici premierul, nici ministrul Finantelor nu vor putea creste salariile daca nu exista resurse financiare.
"Cheia o reprezinta existenta resurselor financiare. Un raspuns cert vom avea in luna aprilie, azi nu avem date privind cresterea economica pe primul trimestru", a adaugat Sulfina Barbu.

Totodata, Sulfina Barbu a subliniat faptul ca toata Europa este afectata de criza economica iar Romania este "puternic dependenta" de zona euro in ceea ce priveste exporturile, comenzile, productia industriala.

Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coalitiei, sa negocieze cu FMI cresterea pensiilor si salariilor, din luna aprilie, a anuntat prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri