Membrii PDL isi aleg astazi presedintele in cadrul unei Conventii Nationale Extraordinare cu aproximativ 5.000 delegati, un eveniment la care participa si presedintele Traian Basescu. Democrat-liberalii au de ales intre Vasile Blaga, Elena Udrea si Monica Macovei.
Daca Traian Basescu este singurul invitat din afara formatiunii, organizatorii considerand ca este o competitie interna a partidului, Mihai Razvan Ungureanu (MRU), presedintele Fortei Civice, omul politic care poate avea un rol esential in constructia dreptei politice dupa Conventia PDL, va privi alegerile din PDL “din tribune”. “Nu merg nicaieri unde nu sunt invitat. Eu nu sunt genul de om care apare din aer in dreptul unei usi propunandu-se pe sine”, a spus MRU inaintea evenimentului de astazi.
-------------------------------------------
Wall-Street.ro: V-ati exprimat de mai multe ori opinia ca lupta dintre Monica Macovei, Elena Udrea si Vasile Blaga ar trebui sa fie o competitie corecta, fara repercusiuni pe termen lung. Totusi, spuneti ca nu a fost o competitie corecta intre cei trei lideri. De ce?
Mihai Razvan Ungureanu: Competitia aceasta a avut un viciu de forma care ascunde, de fapt, o problema de fond. Viciul de forma tine de felul in care au fost argumentate motiunile in afara partidului, in spatiul public. La ce ma refer? Atat de multa emotie transpira fiecare motiune incat a depasit granitele unei competitii normale in care esential este viitorul partidului si mai putin destinul personalitatilor politice. Exprimarea a devenit contondenta, iar replicile foarte severe. Au inceput sa fie aduse in joc argumente de ordin personal, chiar si elemente de viata privata. Imi pare rau cand o lupta care nu mai tine cont de politete si de respectul fata de adversar, pentru ca sapa prapastii adanci, de netrecut intre oameni care altadata au fost colegi si anuleaza respectul fata de partid, pentru ca proiecteaza imaginea unui partid aflat in disolutie, incapabil sa isi gaseasca ritmul si tras in toate partile de orgolii personale.

Wall-Street.ro: Ce a declansat acest razboi intens? Statutul de partid de opozitie sau existau conflicte mocnite care au razbatut abia acum?
Mihai Razvan Ungureanu: Poate ca toate la un loc. Sigur insa, conflictele - sa presupunem ca au existat - au fost amplificate de tensiunile care s-au instalat dupa alegeri, cand toata lumea a inceput sa caute responsabili in loc sa fie calma si sa inceapa constructia viitorului, fara sa ia in calcul realitatea momentului. Nu cred ca acesta a fost un inceput bun de activitate politica in Opozitie.



Wall-Street.ro: Putem vorbi de timp pierdut pentru Opozitie si mai ales pentru PDL?
Mihai Razvan Ungureanu: Pentru PDL, fara discutie.

Wall-Street.ro:
Cine a castigat?
Mihai Razvan Ungureanu: Au pierdut foarte multi. A pierdut Opozitia in ansamblu, cu PDL care este cel mai mare partid de centru-dreapta, cel putin in momentul de fata. In schimb, Puterea a castigat. Absenta unei voci coerente de centru-dreapta favorizeaza apetenta Puterii de a controla toate actele administrative.

Wall-Street.ro: In tot acest context pe care l-ati descris, viitorul PDL este periclitat? Oricare ar fi rezultatul Conventiei din acest weekend, este incerta stabilitatea PDL, care arata de parca ar fi in disolutie, asa cum ati afirmat mai devreme.
Mihai Razvan Ungureanu: Greu de spus. Am doua raspunsuri: unul politic si unul emotional. Raspunsul emotional este ca nimeni nu isi doreste asa ceva. Raspunsul politic este ca orice se poate intampla. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care Forta Civica si PNTCD au incheiat Alianta pentru Dreptate si Adevar, este motivul pentru care in primele zile din ianuarie am luat decizia de a ne ocupa aproape exclusiv de constructia Fortei Civice, in viitorul careia credem si, totodata, am adoptat strategia de crestere si de ocupare a reprezentarii politice a electoratului abandonat pe seama vacarmului de voci din Opozitie.

Wall-Street.ro: Credeti ca dreapta politica va avea de castigat dupa congresul PDL de astazi?
Mihai Razvan Ungureanu: Depinde de viziunea viitorului presedinte al partidului. Daca este o viziune de compromis in sensul "haideti sa ne gasim un partener in USL", in momentul acela, si o spun ferm, granita dintre Opozitie si Putere se traseaza acolo unde exista Alianta pentru Dreptate si Adevar. Din punctul acesta de vedere, noi vom fi radicali impotriva Puterii, indiferent ce parteneri de circumstanta isi gasesc.

Nu cred ca asa-numitul pragmatism politic este etic fata de cetatenii romani. Daca exista tentatia de a bate palma cu PNL sau cu PSD, despartirea intre Alianta pentru Dreptate si Adevar si un partid al carui conducator decide ca asa este cel mai bine se traseaza definitiv.

Speranta mea insa este ca viitorul conducator nu priveste doar la ziua de maine, ci vede in perspectiva sansele revenirii dreptei, puternica de data aceasta, in viata politica romaneasca.

Wall-Street.ro: Ce inseamna "in perspectiva"? Mai mult de un an?
Mihai Razvan Ungureanu: Da, gandim pe termen mediu, nu doar pentru 2014. Gandim pentru 2016 si mai departe.

Wall-Street.ro: Ce trasaturi politice ar trebui sa aiba un lider al Opozitiei pentru ca dreapta sa aiba cat mai mult de castigat?

Mihai Razvan Ungureanu: Probabil ca enumerarea mea nu va fi completa, dar dincolo de faptul ca trebuie sa fie convingator si ca argumentele critice sunt obligatorii, trebuie sa atraga un electorat dezamagit si nedumerit de ce se intampla in dreapta politica. Trebuie sa fie vizionar si sa afirme fara teama principiile curate ale unei drepte capitaliste si europene. O dreapta care sa apere statul de drept, libertatile si drepturile cetatenesti si independenta justitiei. Un conducator al unei drepte care spune cu voce tare: sunt aparatorul si continuatorul reformelor, impotriva carora USL lucreaza astazi.

Wall-Street.ro: V-ati razgandit, veti merge la Congres?

Mihai Razvan Ungureanu: Nu este o problema de vointa personala. Nu merg nicaieri unde nu sunt invitat. Eu nu sunt genul de om care apare din aer in dreptul unei usi propunandu-se pe sine.

Wall-Street.ro: Ce va insemna prezenta presedintelui Traian Basescu la Congres? Poate influenta in vreun fel rezultatul final si atmosfera de acolo?
Mihai Razvan Ungureanu: Nu stiu. Sa asteptam Congresul.

Wall-Street.ro: Care este finalul ideal al acestui Congres pentru Mihai Razvan Ungureanu?
Mihai Razvan Ungureanu:
Aparitia unui partener corect, onest si capabil sa inteleaga de ce este bine sa lucram impreuna. De ce e bine pentru Romania, in primul rand, nu pentru sine.

Wall-Street.ro: Ati vorbit despre amenintarile cu moartea pe care le-ati primit pe vremea cand ati fost premier. Au venit si din zona economica?
Mihai Razvan Ungureanu: Exista intotdeauna o conjunctie subterana intre agentii economici care depind de contractele cu statul si oamenii politici, care sunt de fapt agentii de influenta ai capitalistilor de carton. Amenintari este un cuvant folosit intr-un sens foarte rar, pentru ca exista intotdeauna cineva care ridica degetul si spune "Nu te atinge de teritoriul meu".

Wall-Street.ro: Vorbim aici despre antreprenori politici, de cei care depind de contractele cu statul, care sunt in concurenta cu alti antreprenori care nu au nicio treaba cu statul?

Mihai Razvan Ungureanu: Exista clienti si stapani de clienti.

Wall-Street.ro: Ce ati facut, ca premier, pentru a-i elimina pe acesti clienti politici?
Mihai Razvan Ungureanu: In 78 de zile? Foarte simplu: am respectat legea si nu am cedat niciunei influente.

Wall-Street.ro:
Cum pot fi indepartati acesti clienti daca nu privatizam total activele statului, asa cum nu doresc guvernantii? Chiar si dumneavoastra ati fost pentru o privatizare partiala.
Mihai Razvan Ungureanu: Am fost pentru o privatizare a tuturor obiectivelor mentionate in memorandumul incheiat cu FMI. Sunt pentru privatizare, sunt pentru o economie de piata din care statul se retrage, lasand loc liber concurentei loiale, sunt pentru capacitate interventionista cat mai restransa a statului, poate in momente de criza si evident cu sens regulator.

Wall-Street.ro: Ce decizii importante ati vrut sa le luati in scurtul mandat si nu ati avut timp sau nu ati fost lasat?
Mihai Razvan Ungureanu: Sunt multe, pentru ca mandatul s-a incheiat mai curand cu un sir de proiecte care au fost aduse foarte aproape de realizare, dar carora nu li s-a putut da tusa finala pe seama plecarii Guvernului. Incepand cu reforma institutiilor de stat, fie ca e vorba de ANRP, de ANAF, Romsilva etc si terminand cu procesele de privatizare in ritmul pe care il convenisem cu FMI. Nu mai vorbesc ca mi-ar fi placut sa stiu ca la sfarsitul anului un Guvern care se declarase un Guvern de tranzitie, dar care avea determinarea sa raman, putea bifa cel mai important angajament din programul de guvernare prezentat Parlamentului la inceputul lui februarie si anume absorbtia de fonduri europene, cele 6 miliarde de euro.

Daca in 78 de zile am reusit sa aducem, evident si pe munca membrilor Guvernului precedent, nu este un merit exclusiv al Cabinetului Ungureanu, 1,67 miliarde euro, perspectiva de a ne apropia la finalul lui 2012 de tinta propusa devenea clara.

Wall-Street.ro: Ati spus in urma cu un an ca noul Guvern nu trebuie sa dizolve Consiliul de Afaceri. Ati primit semnale dinspre mediul de afaceri cum ca acest lucru s-a intamplat? Ati mai pastrat contactul cu ei?

Mihai Razvan Ungureanu: Am pastrat contactul cu cei care au venit atunci aproape si unii dintre ei au intrat in Forta Civica. Domnul Gabriel Biris este vicepresedinte al partidului si a venit alaturi de noi de la bun inceput. El a fost unul dintre cei care au pus umarul la constructia partidului. Am pastrat legatura cu fostii membri ai Consiliului Consultativ si m-as fi bucurat daca Guvernul instalat la inceputul lui mai sa continue dialogul cu acest Consiliu Consultativ, pus pe picioare si deja cu o rutina de functionare. Din pacate, nu s-a mai intamplat acest lucru, cu exceptia unui inceput timid de dialog. Lucrurile apoi si pe seama implicarii excesive in politica de miza mica, lucrurile apoi au degenerat. Consiiliul Consultativ in momentul de fata nu exista.

Wall-Street.ro: Ce isi dorea mediul de afaceri de la Guvern? Era usor sa comunice cu Guvernul? Erau asteptari prea inalte din partea lor?

Mihai Razvan Ungureanu: Nu era un Consiliu al mediului de afaceri care sa sprijine Guvernul in sensul prost al cuvantului si nu era niciun Guvern care sa sprijine oamenii de afaceri din acest Consiliu. Intalnirea noastra s-a petrecut in alt cadru: solutii sau propuneri de solutii, tactice si strategice, pentru a rezolva patru chestiuni: combaterea evaziunii fiscale, absorbtia de fonduri europene, orientarea economica generala a Romaniei si detasarea acelor domenii economice in care competitivitatea Romaniei poate fi evidentiata.

Deci, doua domenii de corectie si doua domenii de proiectie. Au venit pe primele doua domenii de corectii sugestii de ordin tactic, e de corectat acest act administrativ, aici sugeram sa fie inclusa urmatoarea modificare de act normativ, dar si sugestii de ordin strategic. Intalnirile si produsele finale ale discutiilor pe care le purtau oamenii de afaceri din Consiliul Consultativ au fost exceptional de bine primite in Guvern, mai ales in ministerele implicate direct in activitatea economica sau/si in absorbtia de fonduri europene.

Guvernul a beneficiat enorm de pe urma efortului generos si continuu al membrilor Consiliului Consultativ. Sa nu uitam ca era de fapt investitie romaneasca prezenta acolo.

Wall-Street.ro: Aveti un model de premier pe care il preferati?

Mihai Razvan Ungureanu: Cred ca mai curand un model alcatuit din calitatile mai multor premieri decat o personalitate ca atare.

Wall-Street.ro: Care ar fi calitatile unui premier care poate sa reziste pe scena politica romaneasca?

Mihai Razvan Ungureanu: Am sa va dau cateva exemple, dar sigur nu fac dreptate unui portret complet in momentul acesta. Premierul ideal, chiar si in cazul Romaniei, ar trebui sa aiba determinarea si incapatanarea pozitiva pe care a manifestat-o Margaret Thatcher, ar trebui sa aiba viziunea strategica, educata prin experienta politica personala a lui Churchill, ar trebui sa aiba suprafata de contact pe care o are de exemplu cancelarul Germaniei, doamna Merkel, intelegerea profunda a fenomenelor politice internationale pe care o are fostul presedinte finlandez Ahtisaari si as putea continua.

Modelul meu nu este Napoleon, modelul meu este un om care stie cum sa paseasca si vede dincolo de varful pantofilor.

Wall-Street.ro: Ce premier post-decembrist s-a apropiat cel mai mult de acest ideal?
Mihai Razvan Ungureanu: Nu am facut pana acum un clasament. Fiecare premier are partile lui bune si slabe. I-am admirat, de exemplu, lui Petre Roman faptul ca a avut curajul sa ia decizii de reorientare economica si politica a Romaniei intr-un moment cand politicul post-decembrist era inca in chinga ideologica a Estului. Il admir pe Mugur Isarescu pentru rigoare si pentru constanta deciziilor sale. Adrian Nastase si-a proiectat foarte bine imaginea de premier in afara tarii, contactele pe care le-a realizat atunci au contribuit semnificativ la identificarea Romaniei ca tara promitatoare din punct de vedere politic in primul rand, si economic. Imi place de Emil Boc pentru ca a stiut sa fie loaial unor obiective, stiind ca aceasta inseamna un sacrificiu politic de proportii si in cazul sau si in cazul partidului pe care l-a condus.

Wall-Street.ro: Cand ati facut descrierea de mai devreme cu portretul unui premier, a vorbit prezidentiabilul Mihai Razvan Ungureanu sau fostul premier?


Mihai Razvan Ungureanu: Cred ca, in primul rand, a raspuns cetateanul Romaniei Mihai Razvan Ungureanu.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri