Dupa ce timp de mai bine de sase ani a testat in laborator proprietatile si functionalitatea sangelui artificial pe animale, chimistul Radu Silaghi - Dumitrescu (foto) impreuna cu echipa sa de cercetatori de la Universitatea Babes - Bolyai din Cluj sunt tot mai aproape de a veni in sprijinul industriei medicale si de a prezenta un produs care ar putea revolutiona sistemul de profil din Romania si din lume.

Prezent saptamana trecuta la Cluj, in cadrul Cluj Innovation Days, cercetatorul roman a povestit pentru wall-street.ro despre planurile pe care le are cu inventia sa, ce viitor are acest proiect, dar mai ales cum ar putea schimba industria medicala o astfel de idee. Potrivit acestuia scopul acestui produs nu va fi acela de a inlocui sangele din organismul uman, ci de a veni ca o solutie complementara, necesara in cazul in care unitatea medicala duce lipsa de un anumit tip de sange pentru o transfuzie sau cand intr-o operatie pacientul pierde foarte mult sange.

Este cunoscut faptul ca in Romania sangele din spitale este un necesar continuu, iar institutiile medicale carora acesta le lipseste sunt in numar tot mai mare. Chimistul Radu Silaghi – Dumitrescu isi propune intocmai sa vina in sprijinul domeniului medical prin lansarea unui produs care sa completeze necesarul de sange uman din unitatile spitalicesti.

Ce este de fapt sangele artificial?

Solutia cu care vine cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu este de fapt formata din materie prima provenita din sange de animale. Practic, chimistul roman s-a folosit de proteina unor viermi marini, numita hemeritrina, care este pe baza de fier, similara hemoglobinei sangelui uman, dar mult mai rezistenta decat aceasta.
“Hemeritrina nu este o substanta noua, dar noi am folosit-o pentru prima data in aceasta directie intrucat este mai rezistenta la factorii de stres. Pe langa aceasta proteina, solutia mai contine apa sau saruri, iar in unele situatii se mai adauga si albumina, o proteina care vine ca o protectie suplimentara la factorii de stres”, a declarat Radu Silaghi – Dumitrescu.

Guvernul va asigura finantarea necesara

Intre anii 2007 si 2010, proiectul dezvoltat de cercetatorii de la Facultatea de Chimie din cadrul UBB din Cluj, s-a bucurat de o finantare de un milion de lei, bani care le-au permis sa isi dezvolte cercetarea pe acest produs si sa o perfectioneze.

Prezente la Cluj Innovation Days, autoritatile guvernamentale au dat asigurari ca proiectul dezvoltat de catre Radu Silaghi – Dumitrescu, impreuna cu echipa sa de specialisti, va beneficia in continuare de investitii.

“Pana acum am asigurat 200.000 de euro proiectului destinat dezvoltarii si perfectionarii sangelui artificial. Cercetatorii de la UBB vor mai primi in acest an un sprijin financiar de 400.000 de euro, iar in cursul anului viitor inca 400.000 de euro, bani care le vor folosi pentru a dezvolta acest proiect si de a-l pune in circulatie”, a declarat la evenimentul desfasurat la finalul saptamanii trecute Mihnea Costoiu (foto stanga), ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.

In aceste conditii, Radu Silaghi – Dumitrescu, se asteapta ca in cel mult doi ani de zile sangele artificial sa poata fi folosit si pe oameni si nu doar in testele de laborator, pe animale.

“Vor trebui conduse o serie de teste de catre medici specializati pentru a observa cum se adapteaza aceasta solutie in conditii chirurgicale. Investitiile totale care ar fi necesare pentru a dezvolta acest proiect ar urma sa se ridice la minimum 10 milioane de euro pentru a fi perfectionat, dar in cel mult doi ani ar trebui deja sa inceapa testarea de laborator pe oameni”, a mai spus acesta.

Nu ma intereseaza daca mi se va fura ideea! Important este ca omenirea sa aiba de castigat.

Intrebat ce se va intampla daca vreo anumita institutie sau un anumit cercetator ii va prelua ideea si o va breveta, Radu Silaghi a precizat ca importanta pentru el nu este recunoasterea materiala si faptul ca ideea sa a reusit sa salveze lumea, iar in final omenirea va avea de castigat.

“Pe directia cu hemeritrina avem o colaborare cu o universitate din SUA. Daca va exista un brevet, atunci el va fi atribuit in primul rand Universitatii Babes – Bolyai. S-a publicat foarte mult in acest domeniu, s-a brevetat iarasi foarte mult. Sunt de asemenea multe companii care au incercat si au esuat, iar din cauza asta nu totul este foarte simplu. (...) Hemeritrina nu se obtine chiar atat de usor. Sunt cateva puncte de procedura destul de delicate. Nu oricine poate citi lucrarile si sa demareze procesul de fabricatie a sangelui artificial. Au nevoie de laboratoare avansate. Este greu de copiat reteta. Daca am fi descoperiti, care este riscul? Intr-un final pacientul castiga. Suntem inca protejati. Este unul din subiectele unde pacientul primeaza in detrimentul numelui celui care l-a patentat”, a spus cercetatorul roman.

El a subliniat ca ideea lansarii sangelui artificial pe baza de hemeritrina a plecat din Romania si este deja batut in cuie.

“Premii, foarte multi bani poate sa le ia cine vrea, asta daca reuseste sa duca un produs mai repede la pacient. Daca va reusi, cu atat mai bine”, a completat Radu Silaghi – Dumitrescu.

Proiectul poate fi finalizat in intregime la Cluj, a mai spus cercetatorul, dar a aratat ca exista deschidere si pentru colaborari cu alte institutii din tara si din strainatate.

Dupa finalizarea cercetarilor pe animale, proces care ar mai trebui sa dureze aproximativ doi ani, Radu Silaghi – Dumitrescu, impreuna cu echipa sa, vor publica rezultatele obtinute in revistele de specialitate, urmand ca acestea sa fie patentate.

Radu Silaghi – Dumitrescu are 40 de ani si este absolventul Facultatii de Chimie din cadrul Universitatii Babes – Bolyai din Cluj. Cercetatorul roman are doua doctorate – unul in chimie anorganica (2005 / UBB) si unul in chimie bio-anorganica (2004 / Universitatea Georgia – SUA). Timp de doi ani, cercetatorul roman a lucrat in cadrul Euro Blood Substitutes, iar din 2011 este conferentiar la Facultatea de Chimie a UBB Cluj. Totodata, cercetatorul roman a publicat zeci de articole in reviste de specialitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri