Doi tineri antreprenori au lansat un serviciu online de extrageri aleatorii ale castigatorilor la concursuri si promotii organizate in Romania, pe un segment in care “domina lipsa de informare si lipseste increderea din partea concurentilor”. Vezi ce isi propune TrageriLaSorti.ro (TLS) si cum incearca sa isi faca loc pe piata.
Proiectul TrageriLaSorti.ro este detinut de Matei Pavel, 23 de ani (CautaReduceri.ro, Konkurs.ro) si Dragos Ganaite, 32 de ani, fiecare cu cate 50%.

La acest moment, in marea majoritate a cazurilor, in urma extragerii organizatorii nu pot sa ofere nicio garantie ca toti participantii care au intrunit conditiile de participare la concurs au fost si inscrisi in extragere, sustine Matei Pavel, subliniind astfel necesitatea lansarii TrageriLaSorti.ro.

“Imagineaza-ti ca ai trimis un cod de pe produs, ai primit confirmarea ca esti inscris in extragere dar, din cauza unei probleme tehnice, in lista finala numele tau nu apare. Nu poti verifica. Din cate stii tu, lista de participanti poate sa fie compusa doar din numele prietenilor programatorului care administreaza sistemul”, spune el.

Totodata, presupunand ca lista este completa, nu exista garantia ca softul folosit pentru extragere functioneaza, intr-adevar, aleator. Fiecare concurs foloseste ce soft vrea, fie el un simplu fisier excel, un programel descarcat de pe Internet, sau, in multe cazuri, “un script facut la repezeala direct de programatorii care au dezvoltat si mecanismul de concurs”, continua el.

“Din aceste doua considerente principale este nevoie de o autoritate unica, independenta, automatizata care sa efectueze extragerile intr-un mod transparent si 100% aleator”, sustine Matei Pavel, care subliniaza ca partea pecuniara nu este, pentru inceput, principalul considerent luat in seama de ei ci ii intereseaza educarea pietei si extrageri corecte.

1. Credeti ca succesul unei afaceri noi se bazeaza in principal pe




In prezent, in Romania, multi organizatori de concursuri folosesc Random.org, proiect din Marea Britanie, pentru desemnarea castigatorilor. Intrebat de ce romanii ar folosi TrageriLaSorti.ro in loc de Random.org, actionarul proiectului ofera mai multe motive.

Random.org este un sistem care promoveaza conceptul de «aleator», nu este un sistem dedicat extragerilor de premii la concursuri (desi au un modul dedicat acestui lucru, disponibil doar cu plata). Din acest motiv foarte multi organizatori profita de renumele Random.org si, in loc sa foloseasca sistemul platit, cel care ofera garantii reale, folosesc widget-ul de pe homepage pentru a genera un numar aleator. Acel numar apoi este introdus in alta interfata (proprie, a organizatorilor) care afiseaza pe ecran castigatorul. Ne intoarcem deci la aceeasi problema de mai sus - lipsa de transparenta si lipsa modalitatilor de control la care participantii au dreptul”, considera Matei Pavel.

Al doilea motiv ar fi localizarea, considera el. Organizatorii care au o plaja larga de participanti (de toate varstele si din toate mediile de la rural la urban) ar trebui sa puna la dispozitia participantilor un sistem in limba lor nativa, care sa prezinte clar garantiile pe care le ofera, spune Matei Pavel.

Al treilea motiv este legat de capacitatile sistemului. “Sistemul nostru tine cont de sanse multiple si poate fi configurat (in cadrul unei extrageri) sa nu acorde mai multe premii aceluiasi participant, chiar daca acesta are mai multe sanse in concurs. Totodata, afisarea si consultarea listei de participanti/castigatori este mai simpla si intuitiva, in sensul ca un participant poate fi definit prin mai multe campuri - unul pentru afisarea rezultatelor, altul pentru verificarea listei de participanti (care poate sa nu fie facut public). Asta inseamna ca poti sa afisezi o lista de participanti cu numele lor dar ei sa poata verifica participarea introducandu-si adresa de email”.

Pentru a se face cunoscuti, antreprenorii contacteaza in mod direct agentiile care organizeaza promotii pentru diversi clienti. “strangem feedback si incercam sa ne adaptam oferta astfel incat sa putem crea relatii pe termen lung, care sa puna in sfarsit capat indoielilor legate de tragerile la sorti la concursuri. Odata ce ajungem la o forma finala, vom lansa o campanie de constientizare pe site-uri de profil (Konkurs.ro spre exemplu), pentru a pune «in garda» participantii la concursuri ca au dreptul de a sti cu siguranta ca efortul depus la diferite concursuri nu este in van”.

Potentialul pietei? Cel putin cateva sute de concursuri organizate lunar, care isi desemneaza castigatorii printr-o forma sau alta de tragere la sorti, dintre care cateva zeci cu o baza mare de participanti, considera Matei Pavel.

“Ce vrem noi este sa fim un provider pentru agentii - ei sa continue sa efectueze extragerile pentru clienti, dar sa o faca transparent, public, prin TLS mai exact, nu intr-o camaruta in care este o «comisie» cu reprezentati fara pregatire tehnica si, de fapt, fara niciun rol decat acela de a privi un ecran pe care apare un nume”.

Pentru extrageri corecte, TLS foloseste un dispozitiv omologat in acest sens care se bazeaza pe un principiu fundamental al fizicii cuantice.

“Random.org foloseste un sistem bazat pe receptoare radio, plasate in mai multe tari, setate pe diferite frecvente pe care nu emite niciun post. Foarte inventiv si sunt convins ca la fel de eficient. Si sistemul lor este omologat, deci aici ramane la latitudinea fiecaruia sa decida care este «mai sexy». Cert este ca al lor este unic in lume, custom-built. Noi l-am cumparat pe al nostru”, spune Matei Pavel, care nu a dorit sa declare pretul necesar achizitiei sistemului.

Suplimentar, site-ul este securizat prin serviciul McAffee Secure.

Pretul pentru efectuarea unei extrageri este calculat in functie de dimensiunea listei de participanti. Pretul este calculat folosind un model CPM (cost pentru 1000 de intrari in lista de participanti) esalonat. CPM-ul scade pe masura ce dimensiunea listei creste, la anumite praguri prestabilite. De exemplu, pentru o lista de participanti de peste 100.000, CPM-ul este in prezent de 0,72 euro, in timp ce pentru 0-500 participanti, CPM-ul este de 6 euro. Extragerile mici, pana la 100 de participanti, sunt gratuite.

Modul de calcul este similar cu cel pus la punct de concurentul international Random.org.

Sursa foto:DeviantArt.com

Dumneavoasta ati participat la concursuri cu trageri la sorti? Considerati ca au fost destul de transparente/aveti incredere in sistemele folosite? Comentati mai jos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri