Ministerul Economiei vrea sa lanseze un program de sustinere a antreprenorilor care au esuat in primul business, acesta numindu-se “A doua sansa” si fiind sustinut din bani europeni prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2016-2020, a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in cadrul Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

„Esecul ar trebui perceput altfel, iar noi gandim un program denumit <<A doua sansa>> pentru cei care au esuat in primul business si care vor sa lanseze o noua afacere. Vrem sa facem acest lucru pentru a reduce aceasta frica fata de esec”, a explicat Vrinceanu.

189 milioane de euro pentru start-up-uri

In perioada 2016-2020 ministerul va aloca 189 de milioane de euro antreprenoriatului, toate fondurile fiind structurale. Dintre acestea, 35 de milioane de euro sunt destinate industriilor creative. Banii vor alocali in baza unui partneriat intre Ministerul Economiei, Cancelaria premierului si Ministerul Culturii.

„Avem mai multe canale de comunicare cu care interactionam cu mediul de business. De exemplu, zona de turism este o industrie cu care comunicam constant si impreuna am facut o strategie de sustinere a turismului balnear. De asemenea, lucram indeaproape cu industriile creative unde colaboram cu Ministerul Culturii si Cancelaria premierului Dacian Ciolos. Practic, Ministerul Economiei va implementa in industriile creative ceea ce va rezulta in urma discutiilor cu aceste institutii. Cand ma refer la industrii creative includ si sectorul software”, a mai spus secretarul de stat.

Industriile creative valorifica talentul si creativitatea si se refera la arte vizuale, design, arhitectura, arte performative, mestesuguri. In Romania, industriile creative reprezinta un important sector economic, deoarece contribuie cu 9 miliarde de euro (aproape 6%) la PIB si peste 140.000 locuri de munca, potrivit unor estimari din 2015 ale Asociatiei Oricum, organizatie sustine sectorul creativ.

Bani europeni pentru tinerii debutanti si diaspora

Restul de 154 de milioane de euro din fondurile europene de 189 de milioane de euro pe care Ministerul Economiei vrea sa le ofere start-up-urilor vor fi investite in afacerile lansate de tinerii sub 35 de ani (SRL-D), in proiectele antreprenorilor romani din strainatate astfel incat acestia sa se reintoarca in Romania pentru a lansa business-uri si in programul „ A doua sansa”, de sustinerea a intreprinzatorilor care au esuat la prima afacere.

Toate finantarile care vor fi oferite vor fi pentru companii de tip start-up.

„In fiecare luna apar 1.000 de afaceri de tip SRL-D, la 1 martie erau peste 27.000 de astfel de initiative. Pe SRL-D vrem sa aplicam aceeasi schema pe care o aplicam pe programele nationale de succes in privinta fondurilor europene. Vrem sa facem acest lucru ca sa crestem valoarea sumelor oferite SRL-D-urilor”

De asemenea, finantarile pentru romanii cu afaceri in diaspora se adreseaza conationalilor de pretutindeni.

Sursa foto: Contul de Facebook al lui Claudiu Vrinceanu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri