Israel este o tara mica, doar 8 milioane de locuitori si, pe langa prelungi conflicte armate, are si o pozitie geografica nu tocmai prielnica. Cu toate acestea, a reusit in doar cativa ani sa devina al treilea stat ca inovatie si sa atraga cel mai mare venture capital pe cap de locuitor dintre toate statele din lume. Cum a reusit acest lucru?

WALL-STREET.ro este singurul cotidian de afaceri din Romania care participa la Deutsche Telekom Start-up & Innovation 2016, care are loc la Tel Aviv. Alaturi de Silicon Valley, Israel este unul dintre principalele centre de start-up si inovatie pe plan global. Practic, intre 5 si 8.000 de start-up-uri au fost stabilite aici in ultima perioada, si au format un ecosistem solid de investitori, antreprenori, incubatoare si centre de R&D.

Cateva date esentiale – Israel gazduieste 18 incubatoare de afaceri, circa 300 de centre multinationale de R&D, peste 50 de acceleratoare si, poate cel mai impresionant, peste 100 de fonduri de venture capital.

Israel gazduieste peste 70 de companii listate pe NASDAQ, evaluate la 37 de miliarde de dolari, urmand ca anul acesta sa se mai listeze inca 10.

“Daca in urma cu circa 5-6 ani start-up-urile din Israel cresteau putin apoi vindeau afacerea pentru nu foarte multi bani, in ultima perioada companiile cresc mult mai rapid, vand mai greu si uneori se listeaza pe bursa”, spune Galit Jacobotiz, de la SNC, o organizatie non-profit care se ocupa cu conectarea startup-urilor cu potentiali investitori (o “meserie” care nu exista in Romania – n.r.).

Practic, in ceea ce priveste increderea investitorilor, Israel se situeaza pe locul doi pe plan mondial, dupa SUA si inainte de Canada, Germania si respectiv Marea Britanie.

Cateva companii care au achizitionat recent startup-uri israeliene sunt Facebook, IBM, Apple, Microsoft, Google, Dropbox, Amazon sau Rakuten.

Cum a reusit Israelul o astfel de performanta, intr-un timp atat de scurt?

Israelianca Galit Jacobovitz spune ca a lucrat ca paramedic timp de trei ani, in armata Israeliana. Tinerii care implinesc 18 ani, indiferent de sex, sunt inrolati in armata – barbatii 3 ani, femeile doi ani, insa pot sa faca si mai mult.

Spre deosebire de Romania, armata israeliana are un segment masiv care este echivalentul NSA-ului american. “Practic, invatam sa programam, sa ne aparam informatic, sa gandim in echipe. Armata nu este numai despre arme si impuscat, ci vorbim de o armata foarte bine organizata informatic”, spune Galit.

Foarte multi dintre cei care ies din armata, avand deja relatii si prieteni, dar mai ales cunostinte informatice, isi deschid propriile startup-uri. "Armata face o treaba extraordinara din a tria pe cei inrolati si distribui in functie de capacitatile si talentele fiecaruia".

Apoi, statul Israelian, spre deosebire de cel roman, face un lucru extraordinar (pentru noi) – NU pune piedici startup-urilor, antreprenorilor. O firma ti-o poti face foarte simplu, in doar cateva zile, si foarte ieftin. Mai mult, 4% din PIB al Israelului este directionat catre R&D – cea mai mare pondere la nivel global, Israelul fiind urmat de Finlanda si Suedia. SUA, de exemplu, se situeaza doar pe locul 8.

Un alt factor care a contribuit masiv la cresterea numarului de startup-uri si succesul lor a fost comunitatea imigranta. “In anii ’90 au venit multi imigranti in Israel. Au crescut si s-au cultivat aici si, neavand foarte multe posibilitati, au trebuit sa…se descurce. Obisnuiti fiind cu riscul, cu greutatile, nu au ezitat mult si, sprijiniti si de stat, multi au devenit antreprenori”, puncteaza Galit.

Israel este, insa, un stat izolat, din Orientul Mijlociu. Nu are pozitia geografica buna, nu este in centrul Europei sau aproape de SUA. Asa ca israelienii au fost nevoiti, inca din start, sa gandeasca global, international.

“Mare parte din companiile investitoare si dintre VCs vin din State, Europa, foarte putine vin de aici. Aceasta gandire globala ne-a ajutat enorm”.

Pentru a concluziona – sprijinul statului Israelian, combinat cu gandirea globala, imigrantii obisnuiti cu riscul si armata obligatorie high-tech au dus la o comunitate antreprenoriala vibranta care, din pacate, in prezent, lipseste in Romania.

Inca cateva date interesante

De la inceputul anului curent, startup-urile israeliene au atras 27 miliarde de dolari in exit-uri, prin 44 de deal-uri. In prima jumatate a anului curent, capitalul atras de firmele hi-tech din tara s-a ridicat la 2,8 miliarde de dolari (361 de deal-uri), in crestere cu 35% fata de primele sase luni din 2015.

Apple a deschis primul sau centru de R&D din afara SUA, in Tel Aviv.

Software-urile antivirale israeliene protejeaza unul din sase computere, la nivel global (Ministry of Economic State of Israel – sursa). In fiecare an, in Israel, sunt infiintate mai mult de 1.000 de startup-uri si Tel Aviv s-a situat pe locul doi in indexul economic al startup-urilor.

Deutsche Telekom, unul dintre cei mai activi investitori din Israel din 2012, a “scanat” sute de potentiale startup-uri, incheind parteneriate (investitii) cu unele dintre cele mai interesante – Magisto, Speaking Pal (produse pentru consumer), Idomoo, MCE Systems (eCompany) sau servicii inovatoare, precum Celltick sau Digital Turbine.

Ce ar trebui sa faca Romania pentru a se apropia de Israel?

Nu credem ca ar trebui reintrodus, neaparat, serviciul militar obligatoriu, sau nu in formatul actual, ci unul hi-tech, insa in mod clar statul roman ar trebui sa sprijine mult mai mult si mai transparent start-up-urile.

Sau, daca nu le sprijina, cel putin sa nu le puna piedici, cum se intampla in prezent – o companie o faci in peste o luna de zile, si apoi contabilitatea este, cum ar spune americanul, “a real pain in the a*$@).

De asemenea, romanii ar trebui sa inceapa startup-urile gandind global, altfel, in cele mai multe cazuri, isi vor limita posibilitatile de a atrage investitii la cei o mana de investitori romani.

Nu in ultimul rand, sistemul educational din tara ar trebui complet regandit. In Israel, Universitatile au HUB-uri de antreprenoriat, gandesc practic si au centre de R&D integrate. Practic, ofera studentului israelian acces complet si neingradit catre potentiali seed investors, pun accent pe partile practice, in timp ce in Romania se pune prea mult accent pe teorie si deseori iesi din facultate fara experienta "hands on".

Romania este un stat care nu este nici prea bogat, dar nici prea sarac, si acest lucru l-a facut sa intre intr-o stare de amorteala, “lasa ca merge si asa!”. Israel, pe de alta parte, a jucat totul pe cartea startup-urilor – macinata de conflicte armate, cu vecini nu tocmai prietenosi, fara sprijin de la statele dimprejur, tinerii israelieni sunt adevarati deschizatori de drumuri, pe plan mondial.

Romania ar trebui sa urmeze exemplul lor.

Sursa foto: Shutterstock: Lerner Vadim

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri