Romanii si-au schimbat preferintele in materie de calatorie in ultimii ani si au inceput sa aleaga, pe langa destinatiile deja clasice - Grecia, Turcia sau Bulgaria - si vacante exotice, la preturi la fel de accesibile.
Targul de turism Holiday Market de anul acesta a venit in ajutorul turistilor romani, cu oferte variate.

Daca pana acum trei ani romanii nu erau obisnuiti cu sistemul de early booking (n.r: inscrieri timpurii), in 2009 si 2010, ei au inceput sa cumpere tot mai multe vacante printr-un astfel de regim. Tocmai din acest motiv, perioadele de varf de achizitionare a pachetelor turistice nu s-au mai situat la acelasi nivel, spune Cosmin Marinof, director de vanzari al companiei Eurolines, numarul doi pe piata locala de transport rutier de persoane.

"Destinatiile clasice, precum Grecia, Turcia sau Bulgaria, merg in continuare bine, insa am observat un nou trend pe piata - romanii au inceput sa fie interesati si de vacante in locuri exotice, cum sunt Thailanda, Caraibe sau Maldive, intrucat preturile pachetelor turistice sunt la fel de accesibile. O vacanta intr-o astfel de zona poate costa si 700 - 800 euro de persoana", a declarat Marinof, pentru wall-street.ro.

Prezent la a doua editie a targului international de turism Holiday Market, organizat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), oficialul Eurolines sustine ca, fata de anul trecut, in 2011 se observa o tendinta de crestere a preturilor la vacantele cu destinatia Turcia.

De asemenea, in afara de litoralul romanesc, cererile pentru vacante in restul tarii (in zona montana, Maramures, Bucovina etc.) au urcat, unul dintre motive fiind acela ca sectorul de business local a inceput sa organizeze din nou conferinte si evenimente.

Eurolines, care a inregistrat anul trecut o crestere de 15% la nivelul biletelor de autocar cumparate, are oferte speciale pentru destinatii romanesti si externe pe perioada targului, care se desfasoara intre 17 si 20 martie, la Palatul Parlamentului. Astfel, compania ofera reduceri de pana la 25%. Pentru cinci nopti de cazare de persoana, in camera dubla, la un hotel de 3 stele din Eforie Nord, veti plati de la 172 lei, iar pentru conditii de 4 stele, in Mamaia, de la 809 lei. "Aceste oferte sunt valabile in perioada iunie - septembrie 2011, iar reducerile se vor aplica pentru rezervarile efectuate si achitate integral pe durata targului", conform reprezentantilor companiei.

Agentia de turism Paralela 45 ofera un discount de 7% celor care achizitioneaza un sejur pe parcursul targului si de 5% celor care cumpara un circuit.

Printre ofertele agentiei se numara Antalya, cu preturi care incep de la 199 euro (7 zile, transport avion, cazare la hotel de 5 stele si masa all inclusive) pana la 499 euro, Creta - de la 240 euro la hotel de 3 stele cu demipensiune - sau Mallorca, de la 325 euro.

Preturile pachetelor Paralela 45 nu includ taxele de aeroport, care sunt obligatorii si ajung la 95 euro/persoana, asigurarea medicala sau cea storno si excursiile.

Javier Garcia del Valle (foto), vicepresedinte executiv al celui mai mare tur operator din Romania, Happy Tour Group, afirma ca, spre deosebire de sezonul de toamna, primavara se cumpara mai multe pachete turistice. Pastele este un prilej bun pentru romani sa profite de ofertele agentiilor de turism, drept pentru care compania are o oferta bogata de vacante pentru turisti, in Creta (429 euro/loc in camera dubla standard cu demipensiune la hotel de 4 stele/6 nopti), Vatican (499 euro/persoana in camera dubla cu mic dejun la hotel de 4 stele/4 nopti) sau Bulgaria (de la 93 euro/persoana/sejur 3 nopti la hotel de 4 stele all inclusive).

Pentru 2011, Garcia del Valle estimeaza ca turismul isi va reveni, desi ii este greu sa se hazardeze in declaratii. "Cu toate evenimentele care au avut loc - manifestarile din Egipt si alte tari musulmane, cutremurul din Japonia - nu pot sa spun exact ce se va intampla anul acesta din punct de vedere turistic. Insa pe primele doua luni am observat o crestere de 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior", a spus el.

Happy Tour are in oferta actuala si croaziere, pe vase de 4 sau 5 stele. Pentru o croaziera de sapte nopti in Caraibele de Est, va trebui sa scoateti din buzunar 815 euro/persoana in camera dubla interioara, iar pentru un city break la Amsterdam, Paris sau Roma, veti plati intre 220 si 380 euro/pachet/persoana in camera dubla cu mic dejun.

Si agentia de turism Christian Tour are oferte variate pentru turistii romani, care inca mai prefera destinatiile traditionale deja Grecia si Turcia.

"Chiar daca inca sunt destul de multe solicitari pe destinatii ca Turcia si Grecia, noi incercam sa promovam si alte regiuni. In Muntenegru avem cateva oferte. Spre exemplu, in Becici, la hotel de 4 stele - cazare minim 6 nopti - cu mic dejun sau demipensiune, va costa de la 29 euro/zi", arata Marius Berca, manager operational Christian Tour.

Potrivit lui Berca, numarul celor care achizitioneaza pachete turistice prin early booking este in crestere anul acesta. Acest semnal poate fi considerat unul pozitiv pentru piata de turism locala, care va creste anul acesta cu 20 - 25%, dupa cum estimeaza managerul.

Ofertele speciale au dus la marirea numarului de turisti inregistrat de agentia de turism anul trecut. Fata de 2009, cand Christian Tour a avut 35.000 de turisti, anul precedent tur operatorul a avut 55.000, iar in acest an se mizeaza pe circa 75.000 de turisti.

Ofertele agentiei includ destinatii precum Grecia, Cipru, Turcia, Bulgaria, Croatia sau Muntenegru. Pentru sapte nopti la un hotel de 4 stele din Grecia - Halkidiki, all inclusive, veti plati de la 335 euro, pentru sapte nopti cu demipensiune in Limassol (Cipru) veti da 579 euro, iar pentru trei nopti cu demipensiune la Brac, in Croatia, va trebui sa scoateti din buzunar 34 euro/zi.

Editia din acest an a Holiday Market reuneste peste 100 de expozanti, pe o suprafata de peste 5.000 mp, unde isi prezinta ofertele agentii de turism ANAT, Birouri de Turism in Romania ale unor tari, parteneri straini ai agentiilor romanesti din tari ca Cipru, Bulgaria, Malta, Indonezia, Israel, Turcia, Asociatiile de promovare a turismului regionale Litoral - Delta Dunarii, Maramures, Bucovina, Brasov, Sighisoara, Sibiu, Prahova, Rasnov, Gorj, cat si autoritati locale - Primaria Municipiului Campulung, Primaria Municipiului Alba-Iulia, Consiliul Judetean Harghita.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri