Mai multi turisti straini, mai multe nopti petrecute in unitatile de cazare, incasari mai mari, dar si conditii mai bune. Acestea sunt cateva dintre directiile in care turismul bulgaresc depaseste an de an turismul din Romania. Afla aici ce poate tara noasta pentru a atrage cat mai multi turisti straini care sa isi petreaca vacantele aici, potrivit unui raport al BCR.
Astfel, potrivit statisticilor prezentate de BCR, dintr-o comparatie cu Bulgaria, rezulta ca tara vecina reuseste an de an sa atraga cu 50% mai multi turisti straini decat Romania, conform unor date Eurostat.

In acelasi timp, durata medie de sedere a acestora se situeaza in Romania undeva la 2,2 nopti pe sosire, in timp ce in Bulgaria strainii petrec circa 5,3 nopti.

“La noi, turistii vin, viziteaza cateva obiective si pleaca inapoi”, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), cu ocazia lansarii primei editii a Raportului pe Turism.

Cea mai importanta pondere o au turistii germani atat in Romania (16%) cat si in Bulgaria (25%) din totalul turistilor straini.
La nivel local, acestia sunt urmati de turistii englezi, polonezi si rusi.

Din datele raportului reiese ca majoritatea turistilor straini vin in Romania in vacanta, doar un precent de 10% ajungand aici in interes de serviciu.

Dintre acestia, majoritatea viziteaza Capitala, iar procente mai scazute se indreapta catre resorturile de la mare si din statiunile montane.
Potrivit BCR, turistii straini cheltuiesc mai putini bani in Romania decat in Bulgaria. “Calitatea serviciilor combinata cu infrastructura modesta ingreuneaza posibilitatra de a castiga mai multi bani”, potrivit BCR.

In acelasi timp, turistii straini se indreapta in special spre litoralul bulgaresc, unde petrec mai multe zile de vacanta.

In topul tarilor europene din care turistii cheltuiesc cei mai multi bani se numara Franta, Norvegia, Austria, Danemarca, Spania, Italia, Irlanda, Belgia, Portugania si Suedia, primele doua depasind char 1.000 euro de persoana pe calatorie.

“Romania ar trebui a se focuseze mai mult pe atragerea turistilor din tarile care tind sa cheltuiasca mai mult in calatorii. Din topul acestora, Romania este vizitata doar de turisti din Franta si Italia”, se arata in Raport.

In acest context, reprezentantii BCR considera ca investitiile straine alaturi de cele locale sunt sansa pe care o are Romania pentru a creste numarul de turisti straini.

“Desi are unul dintre cele mai ridicate potentiale turistice din regiune, Romania atrage destul de greu turisti straini, care sunt dispusi sa cheltuiasca, in medie, de 12 ori mai mult decat cei autohtoni”, a spus Anghel.

Potrivit BCR, mai multe investitii straine directe vor contribui la imbunatirea serviciilor si vor pune bazele pentru cresterea numarului de turisti straini, precum si a duratei sejururilor petrecute in Romania. Investitiile organice alaturi de patrunderea capitalului stain in turism ar putea genera fluxuri aditionale de 1-1,5 miliarde de euro in balanta turismului in 2016.

Daca nu ai transport terestru, de exemplu, nu prea ai cum sa ai turism, deoarece trei sferturi din turism se face pe sosele. Strainii prefera foarte mult sa calatoreasca extern cu masina, ceea ce inseamna ca le-ar fi destul de greu sa ajunga in Delta Dunarii, de exemplu”, a spus Anghel.

Romania a atras investitii straine directe in turism de numai 186 milioane euro in perioada 2005-2009, fata de 450 milioane euro în Bulgaria.

In ceea ce-i priveste pe romani, datele raportului arata ca acestia cheltuiesc in jur de 70 euro intr-o calatorie in tara si 411 euro la o iesire in vacanta in strainatate.

Cu toate acestea, doar 10% dintre romani isi fac vacantele in afara tarii, printre destinatiile preferate numarandu-se Italia, Ungaria, Grecia si Spania.

“Cel mai probabil decat in Grecia merg cu adevarat in vacanta, in celelalte tari combinand vizitele la rude cu vacanta”, a apreciat Lucian Anghel.

Pe de alta parte, datele raportului arata ca 3 din 4 romani nu isi permit o vacanta de o saptamana pe an, in timp ce media europeana este de 1 din 4.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri