Autoritatea Aviatiei Civile Italiene (ENAC) a anuntat ieri seara suspendarea licentei de zbor pentru compania italiana low-cost MyAir, care opereaza curse si spre Romania. Sute de pasageri ai My Air au fost blocati ieri in Baneasa, dupa ce cursele au fost anulate.
Decizia drastica a fost anuntata de ENAC ca urmare a nerespectarii angajamentelor asumate in ceea ce priveste restructurarea sa financiara, relateaza AFP.

Suspendarea licentei de zbor, pe o durata neprecizata, intra in vigoare incepand de vineri "de la ora 0 si 1 minut", ora locala.
ENAC informeaza intr-un comunicat ca "a emis un decret de urgenta prin care revoca licenta provizorie care i-a fost acordata temporar la 25 iunie".

Aceasta autorizatie fusese acordata "cu conditia ca, in asteptarea restructurarii sale financiare, compania sa-si onoreze angajamentele, gratie lichiditatilor suficiente pentru garantarea gestionarii planului operational programat", subliniaza Autoritatea italiana, potrivit NewsIn.

In afara a 15 orase italiene, MyAir, creata in 2004, opereaza curse catre 15 destinatii internationale, inclusiv Romania.

ENAC spune ca MyAir "nu a furnizat dovada unor dezvoltari concrete in ceea ce priveste recapitalizarea", in timp ce situatia conturilor sale nu permite "asigurarea unei acoperiri a costurilor pentru servicii de baza".

Autoritatea a apreciat, in concluzie, ca prin "continuarea activitatii companiei s-ar fi agravat (...) prejudiciile suportate de pasageri".

ENAC ii convocase la mijlocul lunii iulie pe conducatorii companiei din cauza "numeroaselor disfunctionalitati" care au afectat punctualitatea si regularitatea zborurilor, o situatie din cauza careia au avut de suferit "sute de pasageri".

MyAir, obligata sa redirectioneze pasagerii catre alte zboruri


De asemenea, compania MyAir este obligata sa redirectioneze pasagerii catre alte zboruri, informeaza AvioNews.

ENAC a mai cerut MyAir sa furnizeze serviciile obisnuite pentru pasageri. Transportatorul aerian putea face fata datoriilor pe care le avea, dar nu a demonstrat capacitatea de a furniza servicii regulate. Din acest motiv, autoritatea italiana i-a suspendat autorizatia, precizeaza agentia internationala de presa specializata in stiri din domeniul aeronauticii.

Sute de pasageri, blocati in Baneasa


Sase curse ale companiei italiene low-cost MyAir spre Venetia, Rimini, Milano, Catania, Bari si Napoli au fost anulate ieri, au declarat reprezentantii MyAir din Romania.

"In acest moment nu stim cati pasageri sunt afectati. Nu se stie ce se va intampla, asteptam informatii din Italia. Este posibil ca toate cursele anulate astazi sa plece joi", au spus reprezentantii MyAir, citati de NewsIn.

Reprezentantii MyAir au mai explicat ca problemele legate de decolarea zborurilor companiei se datoreaza neajunsurilor financiare cu care se confrunta compania, dar ca acestea vor fi depasite.

Pe aeroportul din Bergamo, pasagerii care trebuiau sa se imbarce luni pentru cursele italiene interne au ramas la sol, din cauza interdictiei date de compania care gestioneaza activitatea pe aeroport. Autoritatea Nationala pentru Aviatie Civila a dat dispozitii in acest sens, explicand ca aceasta masura a fost luata pentru ca MyAir nu a platit taxele si tarifele catre administratia aeroportului.

In ultimele zile, aproximativ 2.000 de pasageri au avut de suferit din cauza problemelor companiei MyAir.

MyAir a transportat 65.000 de pasageri in primele 3 luni ale lui 2009 pe rutele din si catre Romania, in scadere cu peste 15% fata de anul precendent cand transportase circa 77.000 de persoane.

Myair este prima companie low cost din Romania, care si-a infiintat baza in Bucuresti in 2001.

Principalii concurenti ai My Air pe piata din Romania sunt Blue Air, care a transportat 1 milion de pasageri anul trecut si Wizz Air cu 900.000 de pasageri transportati pe cursele din si catre Romania in 2008.

Blue Air: Pasagerii MyAir blocati pe aeroporturi pot calatori cu aeronavele noastre

Compania aeriana low-cost Blue Air a anuntat ca pasagerii MyAir blocati pe aeroporturile din Romania si Italia pot calatori cu aeronavele sale, achitand doar taxele de aeroport aferente zborurilor.

"Astfel, oricine si-a cumparat un bilet pentru o cursa a companiei My Air cu destinatia Romania – Italia si Italia – Romania, indiferent de locul de plecare sau aterizare, poate sa foloseasca zborurile operate de catre compania Blue Air platind doar taxele de aeroport aferente zborurilor", se arata in comunicatul companiei.

Blue Air opereaza zboruri din Bucuresti spre urmatoarele destinatii din Italia: Verona (cu plecare si din Arad), Milano (cu plecare si din Bacau si Sibiu), Roma Fiumicino (cu plecare si din Bacau, Sibiu), Bologna (cu plecare si din Bacau), Catania, Napoli si Torino Cuneo (cu plecare si din Bacau). Compania opereaza zboruri si din Suceava catre Venetia.

Sky Europe a intrat in faliment. Urmeaza restructurarea


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri