59 de zboruri (decolari si aterizari) au fost anulate pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si alte 15 pe Aeroportul Baneasa Aurel Vlaicu (decolari si aterizari), din cauza norului de cenusa generat in urma eruptiei vulcanice din Islanda.
[Update 6] Blue Air a anuntat ca 15 zboruri sunt anulate duminica, in urma deciziei oficiale de inchidere a Aeroportului International Aurel Vlaicu-Baneasa in perioada 17 aprilie, ora 18.00 – 18 aprilie, ora 12.00, din cauza norului de cenusa.

"Pasagerii acestor curse au la dispozitie doua optiuni: returnarea banilor sau schimbarea datei de calatorie pentru un alt zbor Blue Air pe aceeasi ruta", au precizat reprezentantii companiei.

Zborurile anulate pentru duminica sunt: Bucuresti – Roma; Bacau - Torino(Cuneo) si retur; Sibiu – Koln si retur; Bucuresti – Milano (Bergamo) si retur; Bucuresti – Londra (Luton) si retur; Bucuresti – Catania si retur; Bucuresti – Paris si retur; Larnaca – Viena si retur.

[Update 5]
Primul-ministru Emil Boc a declarat, dupa ce a anuntat ca traficul aerian al Romaniei se va inchide total, ca este greu de estimat durata perturbarilor traficului aerian, o noua sedinta a comitetului de urgenta fiind programata duminica.

La finele sedintei comitetului pentru situatii de urgenta, care s-a desfasurat sambata la Palatul Victoria, premierul Emil Boc a anuntat inchiderea temporara a spatiului aerian romanesc, urmand ca decizia sa fie reanalizata in cursul zilei de duminica, intr-o alta reuniune a comitetului.

"Douasprezece aeroporturi sunt inchise la aceasta ora. Mai opereaza cele din Bucuresti, Craiova, Tulcea si Constanta dar incepand cu ora 18 va fi inchis tot spatiul aerian romanesc. Decizia cu privire la inchiderea spatiului aerian este valabila cel putin pana maine la ora 12, cand vom putea avea detalii suplimentare pentru ce perioada de timp se va mentine interdictia sau vom deschide spatiul aerian", a declarat Emil Boc.

El a recomandat populatiei sa se informeze din timp asupra posibilitatilor pe care le au de a calatori. "CFR a suplimentat trenurile unde este posibil, la Budapesta si Viena, in functie de posibilitatile existente", a anuntat primul-ministru. In ceea ce priveste posibilitatile de despagubire ale calatorilor, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Marin Anton a precizat ca firmele de transport aerian pot invoca forta majora ca scuza. "Companiile nu sunt obligate sa despagubeasca calatorii pentru ca este o situatie speciala, un caz de forta majora. Solutia este relocarea pasagerilor cand cursele vor fi reluate", a declarat Anton.

Premierul Boc a evitat sa faca o prognoza asupra duratei de timp in care traficul aerian va fi perturbat atata vreme cat nu se poate estima cata vreme va dura eruptia. "Depinde cat timp va erupe vulcanul acesta. Daca tine doi ani de zile, cum a tinut acum doua secole, o sa ne plimbam cu barca. Sa vedem ce o sa fie", a mai spus Boc.

[Update 4]
Operatorul low-cost Blue Air a anuntat ca a anulat 34 de zboruri internationale, precum si doua interne, din cauza norului de cenusa care traverseaza Europa.

Zborurile anulate sunt: Bucuresti-Timisoara si retur; Bucuresti-Viena si retur; Bucuresti-Cluj si retur; Bucuresti-Londra si retur; Bucuresti-Valencia si retur; Bucuresti-Milano si retur; Bucuresti-Paris si retur; Bucuresti-Bologna si retur; Bucuresti-Stuttgart si retur; Bucuresti-Torino(Cuneo) si retur; Bacau-Milano si retur; Bacau-Roma si retur; Bacau-Bologna si retur; Sibiu-Londra si retur; Sibiu-Stuttgart si retur; Suceava-Roma si retur; Larnaca-Milano si retur; Sibiu-Madrid si retur.

[Update 3]
Comitetul de urgenta reunit la Guvern a decis inchiderea totala a spatiului aerian al Romaniei, din cauza norului de cenusa vulcanica provenit din Islanda, incepand cu ora 18.00, pana duminica la ora 12.00.

[Update 2]
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a anuntat ca, potrivit situatiei de la ora 11.00, pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (Otopeni) sunt anulate 120 de zboruri, iar pe Aeroportul International Bucuresti Baneasa alte 31.

Zborurile anulate pe Aeroportul Otopeni sunt: Tarom (toate); Air France inspre si dinspre Paris; British Airways inspre si dinspre Londra; Lufthansa inspre si dinspre Frankfurt, Dusseldorf si Munchen; Finnair inspre si dinspre Helsinki; KLM inspre si dinspre Amsterdam; Scandinavian Airlines inspre si dinspre Copenhaga; LOT inspre si dinspre Varsovia; CSA inspre si dinspre Praga; Austrian Airlines inspre si dinspre Viena; Malev inspre si dinspre Budapesta; Swiss Air inspre si dinspre Zurich; Alitalia inspre si dinspre Milano; Vueling inspre si dinspre Barcelona; Carpatair inspre si dinspre Timisoara; Air Moldova inspre si dinspre Chisinau; Easyjet inspre si dinspre Madrid si Milano.
De asemenea, alte 31 de curse sunt anulate pe Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu. Acestea sunt: Blue Air inspre si dinspre Londra, Dublin, Paris, Viena, Bergamo, Valencia, Bruxelles, Florenta, Lisabona; dinspre Timisoara si Cluj; Wizz Air inspre si dinspre Londra; Roma, Valencia; spre Forli si Valencia, dinspre Dortmund; Germanwings inspre si dinspre Stuttgart.

Aeroporturile din Arad si Timisoara s-au inchis, urmand ca si cel din Sibiu sa fie inchis incepand cu ora 12, potrivit Realitatea TV. Astfel, numarul aeroporturilor inchise pe teritoriul Romaniei va ajunge la 11.

Celelalte aeroporturi pe care nu decoleaza sau aterizeaza aeronave sunt: Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Cluj, Targu Mures, Iasi, Bacau si Suceava.

O prognoza a London Volcanic Ash Advisory (Centrul international de avertizare pentru aviatie, privinds cenusa vulcanica) arata ca norul de cenusa vulcanica va ajunge pana la ora 21.00 deasupra Romaniei, insa populatia nu va fi afectata, informeaza Ministerul Mediului.

Prognoza arata ca extiderea va fi nu numai deasupra Romaniei, ci si deaspra intregului continent, la altitudini peste 6000 metri.

[Update 1]
Peste 100 de zboruri au fost anulate sambata pe Aeroporturile Henri Coanda Bucuresti (Otopeni) si Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu, din cauza norului de cenusa generat in urma eruptiei vulcanice din Islanda.

Pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti vor fi anulate urmatoarele zboruri: Tarom inspre si dinspre Bruxelles, Amsterdam, Londra, Paris, Frankfurt, Stuttgart, Munchen, Riga, Budapesta, Roma, Timisoara, Cluj, Bacau, Suceava, Iasi; Air France inspre si dinspre Paris; British Airways inspre si dinspre Londra; Lufthansa inspre si dinspre Frankfurt, Dusseldorf si Munchen; Finnair inspre si dinspre Helsinki; KLM inspre si dinspre Amsterdam; Scandinavian Airlines inspre si dinspre Copenhaga; LOT inspre si dinspre Varsovia; CSA inspre si dinspre Praga; Austrian Airlines inspre si dinspre Viena; Malev inspre si dinspre Budapesta; Swiss Air inspre si dinspre Zurich; Alitalia inspre si dinspre Milano; Vueling inspre si dinspre Barcelona; Carpatair inspre si dinspre Timisoara; Air Moldova inspre si dinspre Chisinau; Easyjet inspre si dinspre Madrid si Milano.

De asemenea, au fost anulate pe Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu urmatoarele curse: Blue Air inspre si dinspre Londra, Dublin, Paris, Viena, Bergamo, Valencia, Bruxelles, Florenta, Lisabona; dinspre Timisoara si Cluj; Wizz Air inspre si dinspre Londra; Roma, Valencia; spre Forli si Valencia, dinspre Dortmund; German Wings inspre si dinspre Stuttgart.

In prezent, opt aeroporturi sunt inchise in tara: Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Cluj, Targu Mures, Iasi, Bacau si Suceava.

Astfel, potrivit situatiei de la ora 16:30, pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti sunt anulate zborurile: Tarom inspre si dinspre Bruxelles, Amsterdam, Londra, Paris, Frankfurt si Riga; Air France inspre si dinspre Paris; British Airways inspre si dinspre Londra; Lufthansa inspre si dinspre Frankfurt, Dusseldorf si Munchen; Finnair inspre si dinspre Helsinki; KLM inspre si dinspre Amsterdam; LOT inspre si dinspre Varsovia; CSA inspre si dinspre Praga; Austrian Airlines inspre si dinspre Viena; Malev inspre si dinspre Budapesta.

De asemenea, pe Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu sunt anulate: Blue Air inspre si dinspre Londra, Dublin, Paris, Viena si Bruxelles; Wizz Air inspre si dinspre Londra; dinspre Dortmund; German Wings inspre si dinspre Stuttgart.
Pasagerii sunt rugati sa contacteze companiile aeriene pentru informatii despre zborurile programate.

Spatiul aerian din Romania va fi partial inchis incepand de sambata, ora 03.00 pe sectorul Nord-Vest al tarii, din cauza norului de cenusa generat in urma eruptiei vulcanice din Islanda, care se indreapta spre Romania, a declarat secretarul de stat in cadrul ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Marin Anton, potrivit NewsIn.

Oficialul MTI declara anterior pentru ca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a format o celula de criza care monitorizeaza evolutia norului vulcanic care se indreapta spre Romania.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si Centrul International de Avertizare pentru aviatie estimeaza ca norul de cenusa produs de eruptia vulcanica din Islanda nu va afecta direct Romania, dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului sambata, 17 aprilie.

Peste 17.000 de zboruri anulate

Cea mai mare parte a spatiului aerian din nordul si vestul Europei a fost inchis, cauzand anularea a aproape 17.000 de zboruri, potrivit BBC News.

Astfel, sute de mii de pasageri vor fi afectati de anularea zborurilor.

Agentia interguvernamentala de control aerian, Eurocontrol, declara ca “se asteapta ca astazi sa se opereze circa 11.000 de zboruri, fata de 28.000 cat au loc intr-o zi normala”.

In plus, dintre cele 300 de zboruri trans-atlantice care ar fi trebuit sa aterizeze dimineata, doar 120 au ajuns la destinatie.

Potrivit BBC, in urmatoarele state europene spatiul aerian este inchis toata ziua de vineri: Danemarca, Belgia, Olanda, Finlanda. Lituania, Letonia si Estonia.

In Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Norvegia, Franta, Germania, Polonia, Austria si Cehia spatiul aerian este inchis doar partial.

Eruptia vulcanica din Islanda: Norul de cenusa se va apropia sambata de N-V-ul Romaniei
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri