Distanta fata de Zona Euro (II)

Pentru aderarea la Zona Euro economia Romaniei trebuie sa indeplineasca in primul rand criteriile de convergenta nominala. Iar o aderare cu succes a economiei interne la uniunea monetara europeana este dependenta de realizarea convergentei reale.

In cele ce urmeaza ma voi referi la criteriile de convergenta nominala, stabilite prin Tratatul de la Maastricht (1992) (articolul 109 – J). In primul rand, se mentioneaza criteriul de inflatie (atingerea unui nivel ridicat de stabilitate a preturilor) – ceea ce poate fi exprimat printr-o inflatie apropiata de cea consemnata de cele mai performante trei tari in materie de inflatie (inflatia nu poate sa depaseasca cu mai mult de 1,5 p.p. media inflatiei inregistrata in cele trei tari din Zona Euro cu cel mai redus nivel de inflatie).

Deocamdata, din acest punct de vedere distanta fata de moneda unica europeana este considerabila! In luna martie inflatia pe plan intern s-a situat la aproximativ 8%, in timp ce la nivelul celor mai performante state in materie de inflatie (in martie acestea au fost Irlanda, Olanda si Franta) inflatia s-a situat la 1,8%, iar in Zona Euro inflatia a inregistrat 2,7%. De altfel, Romania este tara membra a Uniunii Europene cu cea mai mare inflatie (prin prisma deciziei de majorare a T.V.A.-ului de la 1 iulie 2010).

Doua criterii de convergenta nominala se refera la sustenabilitatea finantelor publice, in sensul respectarii normelor impuse de articolul 104 c al Tratatului: un nivel de 3% din PIB pentru deficit bugetar si un nivel de 60% pentru nivelul datoriei publice in PIB. Romania a inregistrat in 2010 un deficit bugetar de 6,4% din PIB, conform datelor Eurostat, mult peste pragul de 3% din PIB stabilit de Tratat. Conform acordului incheiat cu institutiile financiare internationale Romania trebuie sa inregistreze un deficit bugetar de 4,4% din PIB in 2011, de asemenea, peste pragul de 3% din PIB. Cu alte cuvinte, in acest moment nu se respecta criteriul referitor la deficitul bugetar.

Pe de alta parte, Romania a inregistrat in 2010 un nivel al datoriei publice de 30,8% din PIB, conform acelorasi date Eurostat. Astfel, putem spune ca in prezent economia interna respecta criteriul cu privire la datoria publica. Atentie insa la dinamica datoriei publice pe plan intern in ultimii ani. Ponderea datoriei publice in PIB a crescut de la 12,6% in 2007 la 30,8% in 2010!

Un alt criteriu de convergenta nominala se refera la stabilitatea cursului de schimb in cadrul Mecanismului Ratelor de Schimb timp de 2 ani, fara devalorizari ale monedei in raport cu moneda unica europeana (evolutie in cadrul intervalului +- 15% raportat la paritatea centrala).

Deocamdata nu putem cuantifica respectarea acestui criteriu pentru ca momentan Romania nu a aderat la acest mecanism. Insa, putem observa faptul ca in ultimii ani au existat fluctuatii importante ale cursului EUR/RON, desigur, determinate in principal de resimtirea celei mai severe crize economico-financiare mondiale din ultimele decenii si a consecintelor acesteia.

Un ultim criteriu de convergenta nominala se refera la durabilitatea convergentei si a participarii la Mecanismul Ratelor de Schimb, reflectata prin nivelul ratei de dobanda pe termen lung – aceasta nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 p.p. rata de dobanda a celor mai performante state in materie de inflatie. In acest moment, data fiind situatia critica a Irlandei (unul din statele Zonei Euro cu cel mai redus nivel de inflatie in martie), Romania ar indeplini la limita criteriul ratelor de dobanda pe termen lung.

Criza economico-financiara cu care se confrunta Irlanda a determinat majorarea semnificativa a dobanzilor la titlurile de stat in ultimele luni (spre exemplu, rata de dobanda la titlurile de stat pe 10 ani se situeaza la 10,57%). Pe de alta parte, celelalte state cu inflatie redusa (Olanda si Franta) consemneaza un nivel al dobanzii la titlurile de stat pe 10 ani de 3,51%, respectiv 3,56%. Trebuie mentionat faptul ca in acest moment pentru titlurile de stat emise de Romania in euro care expira in 2018 (peste 7 ani) dobanda este de 5,65%.

Concluzionand, in acest moment, din punct de vedere al convergentei nominale, Romania respecta doar criteriul cu privire la datoria publica si la limita, criteriul cu privire la dobanda pe termen lung.

Setari Cookie-uri