E vremea unei elite implicate in societate: Proiecte private, fara perversitate politica!

"Elitele au rolul social de a depozita, in functionarea societatii, practicile si cunostintele fara de care o societate nu poate functiona", spunea in urma cu trei ani Horia-Roman Patapievici, in cadrul unei intalniri online cu cititorii Wall-Street.ro.

Mi-am amintit de aceasta dezbatere acum cateva zile, cand am participat la Summitul Romanian Business Leaders, un fel de Davos romanesc, un eveniment la care Romania de peste 10-20 de ani a primit un urias cadou. Dupa cum v-am spus in povestea cu cele 10 flipchart-uri care pot salva Romania, mai multi antreprenori, manageri de multinationale si firme romanesti, bancheri, avocati, oameni de publicitate, investitori si consultanti au lucrat in echipe pentru a identifica 12 proiecte concrete pentru sase directii de actiune: Educatie, Buna guvernare si statul modern, Cultura antreprenoriala, Capital autohton, Coagularea comunitatii si Strategie de tara. Dupa ce au cautat in echipe proiecte aplicabile cu un entuziasm pe care l-am mai vazut doar la temele in grup din studentie, in cea de a doua zi de Summit, membrii celor 12 grupuri de lucru au prezentat in plen initiativa concreta pe care si-o asuma. La finalul sesiunii, toti participantii, printre care m-am numarat si eu, au ales sa se implice in oricare dintre proiectele prezentate. Asa s-a intamplat ca, in prima faza, sa iau parte la brainstorming-ul care a pus pe foaie un proiect pentru dezvoltarea capitalului autohton, iar apoi sa fiu inspirat sa ma alatur discutiilor pentru a genera un plan coerent de implementare a unui proiect care are ca scop imbunatatirea culturii antreprenoriale in Romania.

Coordonatele interesului public balanseaza intre haosul politic si nevoia urgenta de reforme pe plan local in contextul unei iminente recesiuni la nivel european. Pentru doua zile consecutive am uitat de aceste repere ale agendei publice si am avut senzatia ca autenticul mediu de afaceri (format din antreprenorii-capitalisti romani si reprezentantii investitorilor straini) se poate implica mai mult in societate, dupa ce glasul comunitatii de business a fost inexistent, divizat cu statornicie, indiferent sau neglijat in ultimii ani.

Economistul si filosoful Hans-Hermann Hoppe spune ca in orice societate libera elitele se compun din cativa indivizi: ele dobandesc acest statut pe baza de merit. Astfel, „gratie averii, intelepciunii si curajului lor, ei poseda o autoritate naturala, opiniile si judecatile lor bucurandu-se, in ochii celorlalti, de un respect larg impartasit.” Inclin sa cred ca putini sau niciunul dintre oamenii de business prezenti la summit isi datoreaza averile interventiilor directe sau indirecte ale statului, adica majoritatea isi pot justifica castigurile si acumularile exclusiv din eforturile si actiunile pe cont propriu. Acesti oameni, care se apropie de profilul elitelor naturale descris mai sus, si-au dat seama ca au obligatii care depasesc sfera intereselor imediate ale lor si ale familiilor lor. Cel putin, lucrul acesta l-a exteriorizat un manager din private equity prezent la summit: „Daca pana acum am muncit exclusiv pentru mine si familie, astazi simt ca trebuie sa lucrez si pentru o oferi ceva societatii. Nu am mai simtit o asa emulatie din studentie, cand mi-am propus, alaturi de colegi, sa scap de cei intrati la facultate cu pile. Atunci am reusit”.

Vedem astazi de ce este utopica ideea unui guvern de stat format din ministri tehnocrati, care au si ei cercuri de prieteni si fac parte din grupuri de presiune . Insa, nu trebuie sa dezarmam: o forma de sprijin cu resurse exclusiv private, precum este RBLS, poate deveni o insula a decentei intr-o mare de perversitate politica.

Proiectele propuse de noua elita de business sunt descrise, pe scurt, mai jos. Va invit sa il alegeti pe cel mai util societatii romanesti si noii economii, o economie care trebuie sa fie altfel, fundamentata pe implicarea mediului de business, concentrat mai mult pe actiuni concrete.

• “Teach for Romania”, proiect care isi propune sa recruteze absolventi de top pe care sa-i pregateasca sa devina profesori motivati si cu abilitati de leadership, care sa lucreze ulterior in scolile publice, cate doi ani.

”Future steps” - Proiect de orientare profesionala pe baza vocationala

“Watchdog” are ca scop monitorizarea licitatiilor publice pentru o mai buna transparenta

“Ministerul Privat” – proiect prin care toate entitatile politice ar trebui sa accepte ca, oricare ar fi structura Guvernului desemnat dupa viitoarele alegeri parlamentare, sa aloce/sa creeze un minister administrat exclusiv de mediul privat.

“Ghidul antreprenorului roman”, proiect din sfera antreprenoriatului care are ca scop lansarea unei carti utile viitorulilor antreprenori.

“Rezervorul de competente” vizeaza un proiect de educatie care va pune la dispozitie tinerilor antreprenori experienta si cunostintele antreprenorilor consacrati.

“Romania - Gradina Bio a Europei”, proiect care propune agricultura organica drept punct strategic pentru viitor.

• Un proiect care va trata implicarea Romanian Business Leaders (RBL) in procese de decizie strategica.

“Biblia online pentru finantare”, un site util intreprinzatorilor, cu cele mai importante surse pentru atragerea de capital.

• Proiectul “Antreprenor” isi propune dezvoltarea unei platforme pe piata de capital romaneasca care sa atraga IMM-uri la cota Bursei de la Bucuresti.

"Fondul IMM" consta in crearea unui fond care sa administreze afaceri antreprenoriale locale care se afla in stadiu de crestere.

“Comunitatea RBL” are ca scop coagularea comunitatii de business prin intalniri pentru generarea, alegerea si finantarea de proiecte.

Cred ca vedem un prim pas concret in sedimentarea practicilor si cunostintelor fara de care o societate nu (mai) poate functiona. Ce opinie aveti?


Setari Cookie-uri