Castigatori si perdanti, opriti-va! Vrem agenda adevarata inapoi!

Antreprenorii romani au uitat pentru o zi de grijile curente, chiar daca au ramas incorsetati in jocul cifrelor: nu si-au mai batut capul cu fiscalitatea inabusitoare - ca sa isi dezvolte afacerea prin recrutari trebuie sa plateasca la stat 45,5% pentru orice salariu -, ci au facut calcule sociologice de tipul „Daca prezenta la vot este de 26,89% la ora 17:00, atunci cat va fi la finalul zilei: 45,5% sau peste 50%?”.

In cele trei saptamani de campanie, intreprinzatorii romani, adica cei care platesc contributii de 37 de milioane de euro pe zi, angajatii si familiile acestora au fost indemnati de politicieni sa uite de dinamica nivelului de trai si, in acelasi timp, sa nu mai fie preocupati de cat de mult au privatizat cei trei premieri (Boc, MRU si Ponta) care s-au facut ca lucreaza (sic!) la Palatul Victoria in primele sapte luni din 2012. In schimb, au fost invitati sa se concentreze pe vile de milioane de dolari, lovituri de stat si analize ale tezelor de doctorat, teme din agenda partidelor, care ramane complet paralela cu agenda reala.

Fie ca vorbim despre guvernantii care au organizat referendumul de astazi, 29 iulie, fie despre cei care au pregatit alegerile din 2009, eu cred ca au fost omise doua locuri in care, cel putin la nivel simbolic, ar fi trebuit puse la dispozitie sectii de votare. In primul rand, la fiecare administratie financiara din tara, acolo unde antreprenorii stau la coada in jurul celei de-a 25-a zi a fiecarei luni din an. Daca in trei saptamani de campanie electorala, proprietarii de afaceri au lipsit din discursul public, atunci, de bun simt si cel putin doar ca o compensatie, ar fi trebuit organizata o sectie de votare simbolica „la finante”, la Casele de Sanatate ori in curtea „altor organe abilitate” care iau bani de la antreprenori. Poate ca va surprinde cel de-al doilea loc in care, dupa opinia mea, ar fi binevenita o sectie de votare. Acesta este Centrul de Promovare a Comertului si a Investitiilor Straine. Eu cred ca institutia amintita mai sus - care se ocupa de promovarea comertului pe plan international si de atragerea de investitii straine - trebuie sa fie prima din aparatul guvernamental care sa devina 100% privata. In doua ocazii am vazut cu ochii mei prafuiala si plictiseala rafinata din aceasta institutie: in perioada de practica din studentie (organizatia se numea ARIS la acea data - anul 2003) si in urma cu un an, ca jurnalist. De atunci, investitiile straine atrase in economie s-au topit: pentru exemplificare, doar 465 milioane euro in primele cinci luni din 2012, de la 849 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Mai sunt doar cateva zeci de minute pana la finele referendumului de astazi si nu am semne care sa arate o schimbare a setului de agende impuse de politicieni. Fara nicio indoiala din partea mea, scrutinul de astazi nu va aduce mutatii in comportamentul politicienilor si ma astept sa urmeze o perioada si mai tumultoasa, in care taraboiul politic va fi mai vadit. Asemenea multor proprietari de afaceri (mici sau mari, nu conteaza dimensiunea) cu care am discutat in ultimele trei saptamani, ma tem ca logica de tip electoral, adica ratiunea politicienilor de a se baza doar pe doborarea adversarilor, va triumfa in urmatoarele luni in dezavantajul agendei reale a cetatenilor romani.

Cum arata, insa, agenda populatiei? O putem construi impreuna aici, la sectiunea de comentarii a acestui articol, sau ne putem uita imediat la sondajele de opinie care semnaleaza nivelul de trai, somajul, reforma sistemului de sanatate, fiscalitatea din viata IMM-urilor drept componente ale bazinului de nevoi ale poporului. Pericolul este mare si vom vedea consecintele in piata incepand de maine: este iminenta o incoerenta tot mai accentuata a vietii politice, cu ale sale lupte intre institutii, cu folosirea discretionara a resurselor statului, asa ca este momentul sa (re)aducem in discutie agenda adevarata, sa ne intoarcem la problemele reale: pastrarea si mai ales atragerea marilor investitori, relansarea sanatoasa a economiei, relaxarea fiscala si revigorarea productiei prin economisire (adevaratul imbold al economiei). Voi, cei care ati pierdut ori credeti ca ati castigat in seara aceasta, intelegeti ca o continuare a crizei politice este cea mai proasta alegere!

Cum credeti ca ar trebui sa arate agenda reala incepand de maine, luni, 30 iulie? Care sunt, in opinia voastra, elementele componente ale nevoii populare? Cum arata agenda reala a antreprenorilor? Comentati aici.

Setari Cookie-uri