LA CALD: Avem buget si masuri economice! Guvernul e socialist sau liberal?

Am o senzatie de deja-vu: retraim in ianuarie 2013 dialogul confuz din sanul unei alte coalitii mari (intre PSD si PDL) care a creat in 2009 o agenda de politici publice de stanga. Nu stiu cum se face, dar din melanjul unui partid de stanga important si unul presupus a fi de dreapta rezulta tot politici economice socialiste.

Ca sa fiu mai concret, va propun sa analizam “la cald” proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2013 publicat astazi pe site-ul Ministerului de Finante. Avem un guvern socialist sau liberal?

1. Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra. Aceasta impunere va fi aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector. Masura de stanga.

Un lucru e tot mai evident: taxele cresc in 2013, caci, nu-i asa, am trecut de marele an electoral, in care politicienii ne-au “scutit” de salturi consistente ale taxelor. In fond, decizia de suprataxare (abia astept argumentele liberalilor din Guvernul Ponta) este rezultatul amenintarilor sistematice din ultimii doi ani: Petrom, Nokia si Ford si bancheri au fost constant urecheati pe axa Cotroceni-Victoria. Investitorul strain risca sa devina raufacatorul tarii si sa fie abordat prin politici de agresiune, adica prin controale, supraimpozitari si prin penalizari.

2. Tot din proiectul de buget aflam o masura previzibila: salariul minim brut pe economie va fi majorat in acest an in doua etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungand astfel la 750 lei, iar din luna iulie va urca la 800 lei. Politica de stanga.

Am mai scris: diriguitorii tarii vin cu propuneri aparent generoase la inceput de an pentru a aduce prosperitate societii: la discutiile cu FMI ei au obtinut majorarea salariului minim pe economie . Ce avem aici? O nationalizare a salariilor, care ar trebui sa fie dependente exclusiv de productivitatea muncii specifice a salariatului. Fara dubii, cresterea salariului minim duce la somaj (vezi aici argumente + o colectie de alte articole cu argumente sanatoase).

3. Contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste de la 3,5% la 4% din venitul brut al salariatului. Efectul? Suma colectata este estimata pentru acest an la 3,05 miliarde de lei. O crestere binevenita si de salutat, insa aceasta este o schimbare previzibila in conditiile in care acordul cu FMI prevede majorarea contributiilor la fondurile de pensii. Mai mult, pana in 2016, contributia ar trebui sa ajunga la 6%.

4. Distorsiunile de preturi impuse de stat, manifestate prin taxari extinse, vor fi prezente mai ales in agricultura: agricultorii care obtin venituri din cresterea animalelor vor plati impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsa si pentru veniturile din silvicultura si piscicultura. Zona veniturilor impozabile va fi extinsa si la cele obtinute din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala. Agricultorii care au maxim 10 ovine si caprine, pana la 3 vaci, 6 porci, 100 de pasari sau 100 familii de albine nu vor plati impozit. De ce 10 ovine si nu 24, cate are Tiberiu Mitrea, tanarul antreprenor din Sura Mare pe care l-ati cunoscut saptamana trecuta la Start-Up Wall-Street? Si aici astept explicatii economice din partea liberalilor din guvern.

5. O decizie care ar putea fi perceputa ca o veste proasta este, totusi, sanatoasa din punct de vedere economic: guvernul nu acorda in acest an credite sau fonduri nerambursabile pentru IMM care angajeaza someri. Logica economica sanatoasa ne spune ca atunci cand guvernul acorda “ajutoare” anumitor antreprenori, ceea ce se intampla in fapt este impozitarea afacerilor private profitabile in vederea sprijinirii celor neprofitabile. Ce va lua guvernul in schimb? Sa nu uitam ca fondurile guvernului provin in totalitate din impozite, asa ca factura finala pentru bugetul total al fondurilor nerambusabile au fost platite tot de antreprenorii privati in ultimul deceniu (sistemul a fost introdus in 2002 de Cabinetul Nastase).

6. Credeti ca exista ceva mai important decat libertatea economica si spiritul antreprenorial, care sa fie cu adevarat pilonii dezvoltarii economice? Nu stiu inca raspunsul vostru, cititorii Wall-Street.ro, insa cunosc viziunea guvernantilor care dau inca un upercut micro-intreprinderilor: limita veniturilor obtinute pentru care se intra in sistemul microintreprinderilor se va schimba la 65.000 euro. In prezent, pragul este de 100.000 de euro. Si aceasta este, in mod evident, o masura socialista anti-mediul antreprenorial.

Ma opresc aici cu aceasta discutie “la cald”. Vom continua astazi si maine pe Wall-Street.ro cu alte analize si dezbateri alaturi de economisti de top, insa o tendinta este tot mai evidenta: cum nu vedem scaderi considerabile ale cheltuielilor guvernamentale care sa faca loc unor viitoare reduceri de taxe, iar manifestarile socialiste sunt sistematice (vezi mai sus cateva exemple), perspectivele unei dezvoltari economice fundamentata pe capitalul privat este tot mai indepartata. Si la final vom mai bifa inca un dialog haotic intre stanga si pseudo-dreapta, asa cum am tot facut in ultimii 22 de ani.



Setari Cookie-uri