Carrefour, afara din tara! Acesti politicieni care hartuiesc investitorii

Stiu ca ma repet, dar consecventa unor argumente economice sanatoase este nimerita in Romania anului 2013: daca vom cauta grupul fata de care guvernantii sunt in mod constant impotriva de-a lungul ultimilor ani, acesta este format din investitorii straini. Nu este sustenabil si suficient sa ai o oarecare stabilitate economica si sa mentii cota unica de impozitare pentru a atrage mai multe investitii straine, mai ales in contextul in care guvernantii ataca marii investitori. Antreprenorul roman si investitorul strain au devenit raufacatorii tarii. Acest cuplu vital pentru economie este abordat prin politici de agresiune, adica prin controale, supraimpozitari si prin penalizari.

Un lucru e cert: climatul este tot mai dusmanos cu afacerile, cu marii investitori, iar cea mai recenta declaratie a vicepresedintelui PNL (partid liberal!) Mircea Diaconu este socanta: el propune ca Romania sa transmita investitorilor straini, in replica la refuzul de a fi primita in zona Schengen, sa-si retraga o serie de investitii, spre exemplu lantul de supermarketuri Carrefour, chiar daca Franta a declarat oficial ca sustine aderarea tarii noastre la spatiul de libera circulatie.

Ma departez de argumentele politice care au legatura cu MCV-uri, rapoarte de evaluare sau aderari la Schengen, si raman exclusiv in realitatea economica: investitiile straine directe atrase de Romania au scazut in 2012 pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro. Reducerea este de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011. Asa cum arata graficele de mai jos, investitiile straine atrase de Romania au inregistrat un trend descrescator odata cu sfarsitul anului 2008, iar in 2011 au atins un minim al ultimilor noua ani, sub nivelul inregistrat in 2003, de 1,91 miliarde de euro.



In tot acest context, declaratiile “liberalului” Mircea Diaconu sunt halucinante. In loc sa taiem din nivelul contributiilor sociale, care ar trebui sa reprezinte o prioritate a aripii liberale din Guvern pentru acest an, astfel incat sa atragem investitii straine si sa generam crestere economica sanatoasa, ne “jucam” cu declaratii cu iz socialist. In loc sa promovam politici fiscale pentru a incuraja munca, noi atacam investitorii cu amenintari actoricesti de tipul “va luati Carrefour si toate astea.”



Insa, are temei mirarea la auzul unor declaratii economice socante date de politicienii romani dupa ce, spre exemplu, un alt pseudo-liberal, Sebastian Vladescu, afirma anii trecuti ca cetatenii si antreprenorii sunt vinovati de prelungirea recesiunii? Ce nu inteleg acesti birocrati – liberali, democrati-liberali sau social-democrati – este simplu de tot: un grad tot mai sporit de implicare a statului in economie si o respingere a capitalului strain sunt daunatoare si favorizeaza situatii in care mediul privat are de pierdut.

Declaratiile uluitoare ale lui Mircea Diaconu imi amintesc de secolele trecute descrise de catre economistul Ludwig von Mises in "Politici economice. Ganduri pentru cei de azi si cei de maine", cand dupa ce “capitalul strain a ajutat, in toate colturile lumii, la dezvoltarea metodelor moderne de transport, de manufactura, minerit si agricultura”, a inceput o noua perioada anti-proprietate privata, in care guvernele si partidele politice trimiteau investitorii in afara tarii.

Iata ca noua economie, in care romanii ar trebui sa fie cumsecade cu marile firme internationale, se transforma intr-o era in care politicienii autohtoni il considera pe investitorul strain un exploatator care ar trebui expulzat din tara, iar imaginea tarii in ochii investitorilor straini ramane in continuare cenusie, chiar daca Romania este a 6-a cea mai atractiva tara pentru investitii in urmatorii trei ani, potrivit unui top european al atractivitatii pentru investitii straine (E&Y).




Setari Cookie-uri