Cine mai are curajul sa fie corect?

Recentele negocieri cu FMI au fost anuntate de liderii politici ca fiind un succes, Memorandumul cu FMI continand un "angajament foarte clar" de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale, de la jumatatea anului 2014, in paralel cu identificarea resurselor necesare pentru a nu afecta bugetul de stat. Identificarea resurselor bugetare este de asemenea foarte clara, numai ca lipseste cu desavarsire, in contextul in care colectarea veniturilor fiscale la bugetul de stat este in descrestere.

Cum ar putea guvernul sa creasca colectarea de taxe fara a mari fiscalitatea?

Pe scurt, prin puterea exemplului! Taxa pe stalpul de energie electrica sau pe cosul de fum nu pot fi considerate solutii serioase la situatia de criza de astazi.

In Romania, avem trei probleme esentiale in ceea ce priveste fiscalitatea: instabilitatea legislativa, neclaritatea legii si administrarea fiscala deficitara. Toate contribuie, in felul lor, la favorizarea unei scazute conformari voluntare sau altfel spus, la cresterea evaziunii fiscale.

Legile nu sunt facute doar pentru avocati si consultanti, ci pentru marea masa a contribuabililor, care are preocupari mai productive decat despicatul firului in patru.


Instabilitatea legislativa
si mai ales rapiditatea cu care o noua norma legala intra in vigoare ii lasa pe foarte multi contribuabili in urma cu perceperea si asimilarea legii. In consecinta, conformarea la declarare si la plata este scazuta.

Neclaritatea legii lasa de asemenea in off-side o serie intreaga de contribuabili: unii care nu au inteles norma legala respectiva si in consecinta nu considera ca ar avea vreo obligatie de plata si altii care percep ambiguitatea si se ascund in spatele ei pentru a evita plata. Din ultima categorie avem un exemplu super-mediatizat, cel al unui avocat care se marketeaza a fi castigat lupta cu Casa de Asigurari de Sanatate pe motiv ca, neincheind un contract de asigurare de sanatate, nici nu are obligatia de a plati CASS.

Trecand peste absurditatea unei astfel de interpretari (care insa este foarte periculoasa si a devenit virala in mediul virtual, incurajand la greva fiscala), ne intrebam ce atitudine iau autoritatile statului in aceasta privinta?

A aparut vreo luare de pozitie pe site-ul ANAF sau al MFP, vreo circulara sau si mai mult, vreun act interpretativ? Nu! Managerul fiscalitatii romanesti lasa contribuabilii in deruta, pentru ca nu are grija si responsabilitatea propriei averi.

Aceeasi lipsa cumplita de diligenta si de responsabilitate a alimentat si evaziunea, aflata la cotele cele mai inalte in Romania. Atunci cand esti un exemplu stingher in domeniul tau de activitate prin facturarea fiecarui leut, incepi chiar sa iti schimbi impresia despre tine… Piata te exclude pentru ca esti corect iar concurenta, protejata de baietii destepti, iti rade in fata.

Este strigator la cer cazul mediatizat recent, privind evaziunea fiscala de 50 de milioane de euro, in comertul cu carne, favorizata de cativa functionari ANAF. Sa nu credeti ca acest caz a fost ultra secret si acum ni s-a aratat pentru prima data. Concurenta din zona respectiva il stia demult, pentru ca evaziunea fiscala din Romania este fatisa, strigata in gura mare fara ca cineva sa se sesizeze.

Acest mod de operare constituie o intimidare a contribuabilului corect, care, constatand ca toata lumea stie de o nelegiuire dar nimeni nu face nimic, nu poate considera decat ca este in afara sistemului.

Nu am ajuns oare in culmea decadentei in conditiile in care presedintii ANAF sunt investigati penal iar judecatorii, procurorii si directorii administratiilor financiare tin prima pagina a arestarilor? Cine mai are curajul sa fie corect cu asemenea exemple?

Daca ne gandim la milioanele de euro in plus care se achita pe produse si servicii scumpe achizitionate la licitatie publica, la zecile miliardele de euro care se duc spre alte zari si la alte zeci de miliarde de euro care se pierd in economia subterana, atunci nu putem ajunge decat la concluzia ca am rezistat destul de mult...

Din pacate, clasa bunilor platnici la bugetul de stat este din ce in ce mai subtiata si nu va mai putea face fata unei noi cresteri de impozite, care sa acopere o gaura evazionista aflata in plina expansiune...

Singura solutie este administrarea eficienta si diligenta a bugetului statului, incepand de la ANAF si continuand cu toate celelalte institutii. Caci, asa cum spunea Sun Tzu, "Nici o tara nu poate fi cucerita fara o complicitate din interior." - Arta razboiului

Setari Cookie-uri