Cum au fost prognozele mele economice pentru 2013?

Este timpul pentru bilantul meu anual al predictiilor pentru anul 2013. In cateva saptamani, voi propune spre analiza subiectele care conteaza in 2014, adica treburile economice de urmarit anul viitor. Veti observa ca toate ideile de anul acesta se invart in jurul unei realitati tot mai evidente: guvernele nu au cum sa finanteze intruna refacerea economiei.

(Comentariile de astazi sunt scrise cu caractere tip bold dupa fiecare afirmatie sau prognoza enuntata la inceputul anului 2013)

1. Vom plati mai multe plati la stat in 2013?

"Este foarte posibil! Taxele vor creste in 2013, caci, nu-i asa, am trecut de marele an electoral, in care politicienii ne-au “scutit” de salturi consistente ale taxelor. In primul rand, pentru a-i oferi unui angajat un salariu net de 1.000 euro, un antreprenor va plati in continuare dari de 820 euro si, mai subtil, statul va actiona in continuare intr-un mod foarte creativ prin taxe care nu apar in Codul Fiscal, cum sunt taxele parafiscale, fixate de institutiile care le percep."

Din pacate, am avut dreptate. Categoric, nu trebuie sa ai un glob de cristal acasa ori la birou pentru a anticipa corect tendinta de crestere a taxelor. Am simtit-o pe propria piele, iar semnele primite pe finalul acestui an sunt negative: taxarea este in crestere in Romania. Realitatea este dureroasa: angajatii romani lucreaza aproximativ sase zile pe luna doar pentru a-si plati taxele salariale catre stat, iar angajatorii locali platesc catre stat contributii sociale de aproximativ 400 de euro la un salariu de 1.000 de euro.

De asemenea, o firma din Romania face in fiecare an 39 de plati catre stat in contul taxelor si contributiilor, de trei ori mai multe fata de media UE, pentru care pierde 200 de ore, iar cea mai mare parte din povara fiscala este distribuita pe munca, potrivit unui raport publicat de Banca Mondiala si PwC, ilustrat sugestiv mai sus si mai jos.

2. Vom atrage mai multe investitii straine?

"Da. Ca urmare a efectului de baza, dupa un an 2012 care a fost slab din perspectiva investitiilor straine, ar trebui sa avem o crestere. Insa, anticipez ca mediocritatea va caracteriza procesul de atragere a investitiilor straine. In primul rand, predictibiliatea fiscala va fi subreda. In al doilea rand, daca vom cauta grupul fata de care guvernantii sunt in mod constant impotriva, acesta este format din investitorii straini. (...) Antreprenorul roman si investitorul sunt perceputi ca raufacatorii tarii. Ne-am obisnuit deja ca acest cuplu sa fie abordat prin politici de agresiune, adica prin controale, supraimpozitari si prin penalizari."

Aceasta prognoza a fost oarecum corecta: ramanem mediocri in ceea ce priveste atragerea investitorilor straini. La finalul anului, investitiile straine vor fi, din pacate, comparabile cu cele atrase in 2012. Cele mai "proaspete" cifre releva ca investitiile straine directe au totalizat in primele zece luni 1,816 miliarde de euro, in scadere cu 8,2% fata de perioada similara a anului trecut.

3. Vom avea o crestere economica de 2,5%, asa cum anticipeaza guvernantii si FMI?

"Nu. Sunt numeroase motivele care ne fac sa fim mai optimisti decat institutiile de stat, care vad cresterea economica posibila doar prin eternele “reforme structurale” si prin atragerea fondurilor europeana, o “teapa” pentru economia locala."

Datele preliminare arata ca aici am gresit prin scepticismul meu, desi raman consecvent ideii ca o crestere economica sanatoasa poate fi indeplinita doar prin atragerea de investitii straine si prin incetinirea ritmului in care capitalul autohton este asediat prin taxe si reglementari. "Propovaduitorii" economici (BERD, FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana) mizeaza pentru 2013 pe o crestere economica cuprinsa intre 2 si 2,2%.

4. Va fi 2013, de asemenea, un an cu mutari si scandaluri in industria financiara?

"Da! 2012 a fost un an plin de provocari pentru pietele financiare. Si ce provocari! 2012 a scos la iveala probleme de natura fraudei in sectorul bancar, iar pentru aria plasamentelor financiare a adus in prim-plan cazul Sima. Sectorul financiar va fi si in 2013 printre cele mai afectate, mai ales pentru ca aici persista probleme globale nesolutionate de 4 ani, “acoperite” de politicieni si institutiile statului."

Am avut dreptate. Cel mai recent caz este frauda Harinvest: un angajat al casei de brokeraj, Maria Voinea, ar fi vandut actiunile din portofoliile clientilor pentru a acoperi pierderi rezultate din tranzactionarea de produse structurate.

5. Va aduce 2013 mai multa reglementare?

"Din pacate, da. Un prim argument: proiectul mamut al Autoritatii de Supraveghere Financiara. Este evident ca centralizarea nu va creste eficienta economica, atata timp cat numirile vor fi in continuare politice. In al doilea rand, guvernul are la dispozitie permanent solutia taxarii."

:( Am avut dreptate. In 2013 am fost martorii unei aparente schimbari la fata a supravegherii sectorului financiar: consolidarea ASF, un mamut de stat care reglementeaza piete private, o entitate care nu poate fi mai eficienta decat o asociatie de talie mai mica care si-a demonstrat esecul. Practic, am vazut filmul “La vremuri economice noi, tot ei!”, asa cum am enuntat in acest articol.

6. Vom vedea o reforma a sanatatii in 2013?

"Putin probabil. In 2012 am asteptat cu totii o reforma a sanatatii prin deschiderea catre serviciile si asigurarile private. Pentru multi, o mare provocare a anului 2013 ramane noua lege a sanatatii. Antreprenorii vor o reforma care ar trebui sa se faca de o maniera extrem de clara, o lege detaliata de asa fel incat lucrurile sa se poata implementa fara probleme."

Si la finalul anului 2013 lucrurile sunt neclare si lasa loc de interpretari. Un spatiu imens pentru speculatiile antreprenorilor politici, o situatie care propune, de fapt, tot o productie a serviciilor medicale bazata pe monopolul de stat. Cu alte cuvinte, avem in continuare servicii medicale care nu au de-a face cu piata libera si proprietatea privata.

7. Poate fi 2013 un an mai bun pentru antreprenori?

"Da. 2013 poate fi anul antreprenoriatului, iar acest lucru depinde exclusiv de mediul privat, adica de actiunile individuale ale fiecaruia dintre noi. Vor mai fi firme care vor parasi piata si in 2013, insa antreprenoriatul, ca filosofie de viata, poate fi vedeta anului. Atunci, de ce sa nu fii tu unul dintre intreprinzatorii care vor pune umarul la cresterea spiritului intreprinzator din Romania si, mai mult, sa castigi mai multi bani de pe urma acestui “pariu” profesional?"

Intr-un fel, am avut dreptate: atentia media pentru antreprenoriat este in crestere, iar grupul antreprenorilor vizibili este tot mai larg. Totusi, daca esti antreprenor, probabil ca simti pe propria piele cat de neprietenos este mediul de reglementare pentru intreprinzatori si cat de mare este problema (ne)respectarii conditiilor contractuale intre actorii economici.

8. Isi va reveni piata de fuziuni si achizitii?

"Da, insa revenirea va fi usoara. Vom avea mai multe tranzactii? Da, insa la alte preturi. Pe langa curajul unor antreprenori locali, lipsa finantarii bancare va crea oportunitati pentru finantarea de private equity in firme cu oportunitati de crestere. Vom vedea firme care, daca acceseaza finantare, pot sa creasca chiar daca pietele in care activeaza nu vor fi in avans."

Nu prea am avut dreptate. M&A-ul romanesc este in continuare gripat. Piata de fuziuni si achizitii din Romania nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor de la inceputul anului si va atinge, in cel mai fericit caz, acelasi nivel din 2012. Tranzactiile sunt afectate, printre altele, de lipsa de predictibilitate in domeniul fiscal si cel de reglementare, potrivit unui studiu EY.

9. 2013, anul privatizarilor?

"Nu. Imi amintesc cum anul trecut, la inceput de ianuarie, ne puneam sperantele in planul guvernului de a relua in 2012 procesul privatizarilor prin bursa. Cum ce ne-am ales? 2012 a fost anul in care guvernantii au facut acrobatie cu decizii anti-piata libera. Am scris aici de ce nu mai are sens sa speram la privatizari sanatoase in 2013."

Numeste-l dezinteres total al politicianului roman daca vrei sau socialism curat. Pentru mine asa arata un esec pe linie al guvernantilor in economie: in afara de listari, de sase ani statul nu mai reuseste sa privatizeze nimic. De la vanzarea Automobile Craiova catre Ford, in 2007, guvernantii nu au mai reusit sa privatizeze vreo companie importanta din portofoliu. In schimb, la nivel european, privatizarile isi revin, sa cum arata tabelul de mai jos.

Cam acestea au fost principalele teme din atentia noastra in 2013. Le-am numit “treburi” economice de bun simt. Care dintre subiectele de mai sus este, in opinia ta, cel mai important si de la care te-ai asteptat mai mult in 2013?

Setari Cookie-uri