Ajutorul pentru datornici = o masura populista care ataca inima individului: respectul de sine

Sunt sigur ca ai urmarit deja cel mai nou act din piesa „Socialism electoral” prin care guvernul redistribuie resursele celor eficienti si creeaza asistenta sociala pentru un numar consistent de votanti: o schema de ajutor fiscal pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare va duce la restructurarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani. Efectul? Reducerea ratelor bancare cu pana la 4 miliarde de lei, adica atat vor compensa cei care nu se incadreaza in acest palier tintit de politicienii in cautare de voturi.

Este aceasta masura corecta din punct de vedere economic si etic? Va genera o crestere economica sanatoasa, bazata pe productivitate si productie? Iata patru argumente care explica de ce raspunsul la aceste intrebari este negativ.

1. In primul rand, sa lamurim o chestiune de etica: orice imprumut trebuie, evident, restituit in cele din urma, sau cel putin aceasta trebuie sa se intample intr-o lume a oamenilor competitivi si cinstiti. Orice finantare inseamna o datorie. O schema de ajutor fiscal pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ce va duce la restructurarea imprumuturilor nu este, prin urmare, decat o incalcare a unui contract intre doua institutii private: banca si persoana finantata. Daca nu platesti imprumutul, atunci ar trebui sa intri in faliment.

2. O veste buna insa nu vine singura, ci cuplata, bineinteles, cu cresteri de alte taxe. Statul nu este si nu poate fi ciung. El are doua maini, una pentru a primi si una pentru a da, altfel spus, mana aspra si mana blanda. Activitatea celei de-a doua este in mod necesar subordonata activitatii celei dintai: pentru a balansa metoda populista prin care unii cetateni vor beneficia de reducerea ratelor bancare, alte persoane private, fizice sau juridice, vor fi impozitate in mod direct sau indirect.

3. La o prima analiza, acest de tip de masura socialista pare bine justificat chiar si din punctul de vedere al celor scutiti de o parte din ratele bancare. Sa ne imaginam ca 10% din acel milion de romani „tintit” de pomana pre-electorala este sarac, lipsit de orice perspectiva de a-si imbunatati nivelul de trai. In opinia mea, bazata pe o logica economica de bun simt, este o irosire sa acorzi facilitati persoanelor care au credite si un salariu de pana la 1.600 de lei. Ofera, in schimb, libertate economica si scade impozitele pentru crearea de firme in care aceste persoane sa lucreze si, prin urmare, sa devina oameni productivi. Nu-ti bate joc de cetateni si nu le mai reduce respectul de sine prin alocari de resurse aberante. Ei trebuie sa-si ramburseze finantarea luata inainte de criza din rezultatul muncii lor, bazate pe productivitate.

4. Argumentatia guvernantilor pentru aceasta masura tipica unui socialist populist este ca face parte dintr-un program de stimulare a consumului cara sa sustina cresterea economica din 2014. Logica economica este abolita si aici. Guvernul se machiaza din nou cu pudra statului asistential si nu intelege ca restructurarea creditelor va fi finantata de impozite care vor fi dublate de imprumuturi ale bugetului. Cele doua actiuni de finantare a aparatului de stat vor avea, cu siguranta, un efect negativ pentru evolutia consumului.

P.S.: daca tot nu te-ai convins, citeste, te rog, aceasta carte, un titlu util publicului larg, nu doar intermediarilor de idei – profesori, jurnalisti, lideri de opinie, analisti.

Setari Cookie-uri