5 / 6

In SUA, ziua de studiu incepe cu opt ore mai tarziu

Anca T., Fulbright Fellow at Ball State University, Master in Relatii Publice:

"Ziua mea incepe cu sapte ore mai tarziu (decat ora Romaniei), aici, in Indiana, la Ball State University. De regula, ma trezesc la 8-8:30. Cand nu am intalniri la ora 8 dimineata.

Si se intampla adesea, pentru ca in semestrul care tocmai s-a incheiat am avut sase proiecte de grup (pentru cursuri, pentru internship, pentru voluntariat si pentru un proiect de cercetare).

Foarte greu sa ne sincronizam agendele, in asa fel incat sa fim toti liberi dupa ora 10 dimineata! Iau micul dejun acasa, ascultand sau citind stirile. Interesant este ca nu am crezut vreodata ca am sa-mi incep ziua incepand cu titlurile din Indiana.

Dar criteriul de proximitate e important, asa ca incep cu titlurile din Muncie, apoi cu cele din Indiana, apoi cu cele mai importante titluri legate de SUA, citesc revista presei din Romania si apoi stirile internationale.

Imi iau bicicleta si merg la scoala. Am o intalnire cu un academic adviser la ora 11, legat de cursurile pe care vreau sa le iau semestrul urmator. Campusul nu este foarte mare – 20.000 de studenti – asa ca pe bicicleta, si cu vant din spate, in 10 minute sunt in AJ Building (Arts and Journalism). Intalnirea nu dureaza mai mult de o ora.

De la 12 la 2 sunt, de regula, in biroul Cardinal Communications (agentia de relatii publice a universitatii), unde lucrez pentru unul din clientii on-campus: Ball State Choral Program.

Iau apoi pranzul cu unul dintre prietenii mei, student international si el: Alex, din Belarus. Mergem la una dintre <<cantinele>> studentesti din campus.

De cand am venit aici nu mai mananc carne. Pastele cu branza sau lasagna cu spanac sunt solutii ideale pentru un pranz in campus. Cu cinci dolari mananci o portie cat doua, daca poti.

E ciudat sa vad ca portia mea de paste este asezonata cu paine din partea casei. Refuz painea, ca de obicei. <<A cultural thing>>, isi spune persoana care ma serveste, sub un zambet larg si prietenos. Nimeni nu refuza mancare gratis!

Dupa pranz merg la biblioteca. Imi construiesc o lista bibliografica pentru lucrarea finala pentru cursul Public Relations Research. Petrec acolo toata dupa-amiaza, pana la 18:30, cand am un curs de trei ore.

Cursurile la master au loc si aici seara, pentru ca multi studenti fac naveta, ori lucreaza in campus. Chiar daca am doar trei cursuri pe saptamana, volumul de munca pentru un curs este destul de mare comparativ cu cerintele din Romania.

E mult de lucru in afara clasei, si, de regula, o tema pentru acasa presupune o intalnire-doua cu profesorul, si cateva ore bune de stat in biblioteca."

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri