1 / 5

De ce au nevoie de pregatire in afaceri managerii mai vechi decat businessul

Peste 3.000 de manageri au absolvit pana acum cursurile unuia din programele de tipul Master of Business Administration (MBA) sau Executive MBA (EMBA) de pe piata locala. Dintre acestia, putini sunt cei ce conduc direct sau se afla in top managementul unor afaceri de zeci si sute de milioane de euro, businessuri ce tin in viata economia romaneasca.

Majoritatea sunt manageri si executivi cu peste 15-20 ani de experienta in mediul concurential de piata, asa ca au vazut si au trait multe pe parcursul carierei profesionale.

Au simtit insa ca nu este destul si au optat pentru educatia de business. De ce au facut-o?

Un manager foarte experimentat isi doreste sa faca un MBA pentru credibilitate, pentru a demonstra cat de bun este si pentru a-si consolida cunostintele. Isi doreste un MBA si pentru ca vrea sa dobandeasca alte cunostinte ori pentru a se mentine in linia intai a gandirii in management. Toate aceste lucruri constituie o legitimatie absolut necesara pentru a face parte din board-ul organizatiei”, spune Alina Vasile, country manager al programului de MBA oferit pe piata locala de City College, International Faculty of the University of Sheffield, al carui cost total ajunge la 18.000 de euro, pentru doi ani de studiu.

Managerii cu experienta ce isi doresc sa urmeze un MBA/EMBA nu sunt “racolati” de scoli, ci vin pe cont propriu, in urma recomandarilor colegilor de serviciu sau ale prietenilor.

De multe ori, executivii de top, desi nu o recunosc, vin la un program de perfectionare in business si pentru cresterea salariala pe care o obtin dupa absolvire. In unele cazuri, absolventul unui program de MBA/EMBA poate primi o dublare sau chiar o triplare a veniturile pe care le avea inainte de a incepe cursurile.

“Obiectivele de cariera ale celor ce urmeaza programul EMBA sunt, de regula, obtinerea unei pozitii de conducere la nivel de top in cadrul companiilor romanesti sau multinationale, promovarea in pozitii regionale, deschiderea unor filale ale companiilor multinationale in Romania, deschiderea unor afaceri proprii sau dezvoltarea celei existente, motiv pentru care este importanta o buna cunoastere a pietei din Romania, inclusiv a altor industrii decat cea in care fiecare are experienta si, bineinteles, relationarea cu alti participanti la curs - directori in diferite domenii de activitate. Cresterea salariala se afla pe lista motivelor de a urma un program EMBA, insa ea vine, de regula, ca o urmare fireasca a indeplinirii obiectivelor profesionale pe care fiecare participant si le-a propus cand a luat startul”, spune Bianca Ioan (foto), director de marketing al ASEBUSS, institutie care ofera un program de MBA pe piata locala, in colaborare cu institutia americana Kennesaw State University.

Costul programului, care dureaza doi ani, este de 21.500 de euro.


Citeste in slide-urile urmatoare despre cei mai cunoscuti executivi romani cu diploma de master in business.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri