10 / 16

Popovici, OTP: Incurajati romanii sa economiseasca pe termen lung!

Cu un depozit bancar de doar 1.736 de euro pe cap de locuitor si un plasament in fonduri de investitii de 445 euro/locuitor, Romania se afla permanent la coada oricarui clasament ce vizeaza obiceiurile de economisire sau investitii in regiune. Reprezentantii OTP Asset Management, divizia de fonduri de investitii a OTP Bank, spun ca viitoarele guvernari ar trebui sa incurajeze economisirea si investitiile pe termen lung.


“Pe langa obisnuita dorinta privind continuarea listarilor pe bursa a companiilor de stat, avem nevoie de sprijinirea economisirii si a investitiilor pe termen lung. Trebuie gasite solutii astfel incat populatia sa aiba o abodarea pozitiva si cu un orizont lung de timp atunci cand vorbim despre economisire si investitii”, mentioneaza Dan Popovici (foto), CEO OTP Asset Management Romania.


Oficialii OTP AM spun ca masurile pentru incurajarea economisirii ar putea porni de la deduceri fiscale, asa cum se intampla deja in alte tari vecine.


“Anul viitor vom avea practic un impozit total de 21,5% pe veniturile din investitii (n.red. 16% cota unica si 5,5% contributiile CASS). Personal cred ca daca o parte din aceste taxe ar ramane in buzunarul persoanelor care decid sa isi reinvesteasca castigurile, s-ar incuraja obiceiul economisirii pe termen lung. In Ungaria, de exemplu, in orice banca se poate deschide un cont special, unde persoanele pot depune bani sau orice alt activ financiar si asupra carora nu se percep impozite atat timp cat respectivele sume sunt mentinute timp de cel putin 10 ani. Persoanele pot trece de pe o clasa de active pe alta – de exemplu, sa isi vanda actiunile si sa isi mute banii in depozite, insa fara a-i retrage efectiv din acel cont”, mentioneaza Dragos Manolescu, directorul de investitii al OTP Asset Management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri