1 / 9

Un tablou diferit in M&A-ul romanesc

In urma cu patru luni, cand Philippe Lajat se alatura ca partener de M&A al firmei Ernst & Young Romania, piata de fuziuni si achizitii era la finalul unui ciclu de evolutie in care dominanti erau vanzatorii. In prezent piata a intrat intr-o stare de “repaus", din cauza crizei financiare, care a inclinat raportul de forta in favoarea cumparatorilor.

“In prezent vedem un tablou diferit al pietei de fuziuni si achizitii din Romania. Avem o piata locala in schimbare si ma astept sa fie alimentata de o diversitate factori, tranzactiile fortate si reorganizarile/restructurarile spre exemplu reprezentand doar o mica parte a fuziunilor si achizitiilor ce vor fi incheiate in urmatoarele luni”, declara, intr-un interviu acordat Wall-Street, Philippe Lajat.

Tranzactiile clasice strategice reprezinta un alt element de sustinere a pietei de fuziuni si achizitii, ca parte a consolidarii asteptate pe mai multe segmente cheie ale pietei romanesti. “Piata de tranzactii intre companii private nu s-a blocat complet, iar noi, consultantii de M&A, reactionam prompt la noile conditii si chiar avem mai mult de lucru in aceasta perioada” spune partenerul Ernst & Young.

Potrivit unor estimari recente ale bancilor de investitii prezente in Romania, piata locala de fuziuni si achizitii va scadea in 2009 cu 50% comparativ cu anul trecut, cand in Romania s-au semnat tranzactii in valoare totala de peste 5 miliarde euro.

“In prezent, Ernst & Young Romania are in pipeline aproximativ 15 tranzactii, de la cele de cateva milioane de euro la mandate de peste 100 milioane de euro. Cautam foarte atent, alaturi de clientii nostri, cea mai potrivita abordare, mizand pe faza de pregatire (esentiala pentru convingerea partenerilor) si adaptand tranzactia in functie de obiectivele actionarilor, situatia companiei, dar si in functie de conditiile economice actuale”, explica Lajat.

[Prin intermediul acestui articol, Wall-Street ii invita pe bancherii si consultantii romani de M&A sa devina membri ai grupului profesional de M&A existent pe LinkedIn.com, urmand acest link.]

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri