3 / 5

Problemele agriculturii romanesti sub lupa

Una din problemele majore cu care se confrunta jucatorii din agricultura romaneasca consta in nivelul ridicat al TVA-ului, factor care poate impinge agricultorii spre evaziune.

“De exemplu, noi nu achizitionam nimic din Romania nici macar pierese de schimb pentru tractoare, in conditiile in care Ungaria este la 40 km distanta si acolo avem avantaje din acest punct de vedere”, spune Paul Milata.

In opinia sa, “Romania are marele avantaj al intarziatului, poate sa invete de la cei care au fost in situatii identice”. Milata a oferit exemplul unor tari precum Franta, Italia sau Germania unde nivelul TVA-ului este mai mic decat in Romania. “TVA-ul pentru agricultura in anumite state din Uniunea Europeana incepe la 4,5% nu la 19%. In agricultura avem probleme imediate din cauza acestui nivel atat de ridicat, efectiv pierdem clienti”, adauga Paul Milata.

CEO-ul Aton Transilvania se arata insa optimist in privinta evolutiei agriculturii din Romania, care trebuie privita ca orice bransa din economie.

“La nivel global, estimarile pentru evolutia domeniului agro sunt optimiste. Ultimele date pe care le cunosc indica faptul ca 2009 a fost un an record in ceea ce priveste exportul de faina. Se observa un trend de mai multi ani in aceasta directie. Depinde insa foarte mult si de realitatea de la fata locului. Poate va suna surprinzator insa nu banii sunt problema”, afirma Milata.

Problemele care s-au acumulat in agricultura romaneasca in ultimii 20 de ani nu vor putea fi rezolvate in 2010, insa in cel mai bun caz pot fi adoptate niste masuri rapide pentru inceperea unei redresari, crede Milata, care propune ca solutii reducerea TVA-ului, incurajarea invatamantului agricol de o calitate la nivel de top cu specialisti din strainatate si excluderea asa zisilor specialisti locali, care nu sunt contectati la cunostintele din strainatate. “Nu face niciun sens sa pregatesti inca o generatie de agronomi cu know-how-ul din anii’70”, crede Paul Milata.

Printre prioritatile Aton Transilvania se numara cresterea productivitatii in domeniul agricol, agricultura fiind in opinia lui Milata una dintre solutiile pentru iesirea din criza, respectiv cresterea nivelului de educatie a personalului prin traininguri pentru angajati. “Am creat in acest sens Academia Aton care functioneaza de cateva luni. O alta solutie pentru a rezolva rapid problema lipsei de calificare a fost angajarea de lideri de grup din strainatate. Avem expati pana la nivelul 3 ierarhic. Am cautat 6 luni un morar-sef. Singurul candidat timp de 4 luni era un grec ce nu vorbea romana deloc. Spre exemplu, climatizarea in firma este facuta de un italina, instalatiile la moara sunt facute de turci, alte constructii in firma apartin sarbilor”, explica Milata.

Una din deciziile luate de companie a fost renuntarea la forta de munca necalificata. “Nu am nicio problema cu plata unui salariu foarte mare pentru angajatii cu un nivel de pregatire foarte bun. Noi am incercat sa renuntam la forta de munca necalificata. Din septembrie si pana acum am facut 100 de angajari. Am angajat chiar un intreg departament de electriceni”, declara CEO-ul Aton Transilvania.

In ciuda tuturor acestor probleme ale sectorului agricol, Milata spune ca decizia de investitie pe plan locala a fost luata pe baza potentialului foarte mare a acestui domeniu.

“Din cele peste 9 mil. ha terenuri 4 mil nu sunt lucrate. Terenurile sunt bune, locatia este interesanta, Romania face parte din Uniunea Europeana”, subliniaza Paul Milata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri