1 / 5

Nicolae Chidesciuc, ING: Cuvantul de ordine este prudenta

Economistul sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, considera ca pentru a stimula economia pe termen scurt este nevoie de un comportament precaut.

"Nu avem ce altceva sa facem decat sa ne purtam cum trebuie, adica sa promovam politici fiscale si salariale prudente", a declarat Chidesciuc, pentru Wall-Street.ro.

De asemenea, economistul crede ca pe termen scurt solutiile sunt limitate, intrucat ajustarile trebuiau facute inaintea crizei, asa cum s-a intamplat in cazul altor tari.

Pe de alta parte, pentru ca economia sa fie mai putin dependenta de exporturi, care in prezent reprezinta circa 30% din PIB, cererea interna ar fi putut fi stimulata pana acum, dar "in momentul de fata nici asta nu mai este o cale", apreciaza Chidesciuc.

Astfel, singura solutie pentru revenirea cererii interne este o politica salariala prudenta, adica majorari corelate cu evolutia productivitatii.

Comparativ cu Romania, Cehia si Ungaria sunt printre cele mai sensibile state din Europa in cea ce priveste o prabusire a cererii externe, Cehia avand o pondere a exporturilor in PIB de 70%.

Pe termen lung, insa, economistul ING sustine o transparenta crescuta si promovarea unei legislatii stabile pentru a incuraja investitiile si implicit cresterea economiei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri