7 / 8

'Mediul de business trebuie sa fie o prioritate zero pentru noul Guvern'

Alin Brendea, managerul Prime Transaction, a declarat, pentru Wall-Street, ca este absolut normal ca mediul de afaceri sa constituie o prioritate de gradul zero pentru noul executiv, in conditiile in care interesul investitorilor straini pentru Romania incepe sa paleasca.

„Implicarea acestuia ar trebui sa tinteasca mentinerea increderii in pietele financiare autohtone ca mijloc principal pentru finantarea economiei romanesti. Oferirea de stimulente pentru desfasurarea activitatii economice ar putea constitui un alt set de masuri (in ton cu practica tot mai intalnita la nivel international). Nu in ultimul rand, si poate cel mai important, stabilirea unor politici economice credibile, predictibile si demonstrarea determinarii necesare pentru realizarea acestora ar fi elementul de greutate al noi guvernari”, a declarat Brendea.

Principalele directii ele planului de guvernare pe care le vede acesta, in conditiile in care situatia finantelor si a economiei mondiale va fi mai dificila decat se anticipa, se adreseaza in general sistemului financiar.

”In primul rand va fi mai usor (sau nu) de controlat costurile guvernarii comparativ cu generarea de venituri suplimentare. Este de asteptat ca noul Guvern sa „produca” o guvernare mai „ieftina” pentru bugetul de stat. In al doilea rand ar trebui stimulate sub orice forma sectoarele care pot aduce plus-valoare si in situatii de recesiune economica globala: infrastructura, agricultura, anumite ramuri din sectorul serviciilor”, a explicat managerul Prime Transaction.

Apoi, mentinerea si dezvoltarea unui anumit „liberalism” al noilor afaceri si profesionalizarea absortiei fondurilor europene ar trebui sa fie un obiective de bun simt, necesare si realizabile, in opinia lui Alin Brendea.
Desi un proces dureros, managerul crede ca va trebui sa parcurgem o etapa de familiarizare cu noile realitati economice.

„Standardul de viata a perioadei 2007-2008 va fi o chestiune de referinta, insa din pacate doar atat. Noul executiv va trebui sa dea semnalul ca pe termen scurt va trebui sa muncim mai mult si sa ne asteptam la mai putin. Nu vom putea construi nimic sanatos in 2009 daca nu va fi inteles acest adevar. Ceea ce se va face in primele sase luni de guvernare va constitui semnalul pe care investitorii straini il asteapta si care va modela actiunea acestora. O politica cu iz populist, mincinoasa prin prisma argumentatiei economice, va fi lesne sesizata si va lasa Romania fara fluxurile de capital necesare parcurgerii unei etape economice ce se anunta cel putin dificila”, afirma Brendea.

Managerul crede ca viitorul Guvern va trebui sa ia in considerare si un scenariu al recesiunii in tara noastra, pentru ca „traim in mijlocul unei <<epidemii>> iar sansa sa o contractam este extrem de ridicata”.

Politica fiscala a anului 2009 va fi un test dur pentru noul executiv, crede acesta.

„Prins intre nevoia de noi venituri si nevoia de a stimula aceste surse de venituri Guvernul va avea o alegere delicata de facut. Personal intre cheltuieli la fel si impozite mai mari si cheltuieli mai mici si impozite la fel as alege a doua varianta. Ea este realizabila. Cresterea impozitarii intr-o economie care este inca departe de disciplina financiara a tarilor europene are sanse extrem de mari sa se transforme intr-un bumerang, prin scaderea veniturilor bugetare. Poate cea mai inteleapta alegere ar fi un mixt de politici fiscale prin care sa se impoziteze mai mult consumul si sa se stimulze sectoarele sau activitatiile economice cu potential crescut de a crea plus-valoare”, a mai explicat managerul.

In ipoteza in care Guvernul nu va fi format in termenul stabilit, Brendea considera ca efectele vor fi devastatoare mediului de business, din cauza momentului extrem de delicat.

„Intr-o economie globala in care dorinta de a investi a atins cote minime, orice risc suplimentar tinde sa aiba efecte supradimensionate. Cu atat mai mult riscul politic la care se uita in primul rand orice investitor de calibru. Ca atare o situatie politica confuza, fara claritate va aduce un risc politic major pentru Romania, iar rezultanta nu poate fi altceva decat o inhibare puternica a fluxurilor investitionale catre Romania. Dezvoltarea economiei romanesti pe baza unui deficit de cont curent semnificativ ar face ca o astfel de ipoteza sa determine dezechilibre macroeconomice majore”, a declarat Brendea.

Acesta ne-a mai spus ca nu este adeptul unui premier tehnocrat, actuala perioada aducand nevoia de a face lucruri mai putin populare.

” Publicul nu va accepta asa ceva decat de la un premier politic care sa isi asume in numele clasei politice acest gen de mesaj. Insa un premier ajutat de tehnocrati, nu poate fi decat ceva incurajator, prin prisma expertizei pe care acestia o pot oferi”, a conchis managerul Prime Transaction.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri