3 / 10

Fondurile monetare vor oferi randamente superioare depozitelor

Piata de asset management din Romania a fost afectata in mod evident de evolutiile de pe piata de capital, avand in vedere faptul ca pretutindeni apetitul investitional este influentat de conditiile pietei de actiuni.

„2008 a fost un an al unui pas inainte spre maturizarea pietei, avand in vedere ca oferta de produse cu grad redus de risc s-a dezvoltat. De altfel, Romania este singura piata europeana care a inregistrat intrari pozitive in fondurile de investitii in 2008, fapt ce ilustreaza potentialul ridicat de crestere al pietei”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihail Ion, managerul Raiffeisen Asset Management (foto).

In privinta investitiilor pentru 2009, acesta recomanda atat fondurile de actiuni, cat si cele monetare, sau diversele variante intermediare.

„Importanta este alegerea in functie de apetitul la risc al fiecarui investitor si de orizontul de detinere al banilor de care dispune. Pentru cei care nu au banii disponibili pe termen lung, sau chiar daca pot investi pe termen mai lung dar prefera sa mai astepte, recomand fondurilor monetare, care vor oferi randamente superioare depozitelor. Pentru cei care au toleranta la risc si pot investi pe termen lung, cred ca 2009 le va oferi oportunitati interesante, in consecinta recomand fonduri diversificate sau de actiuni”, explicat Ion.

Tot o alternativa de investitii pentru 2009, oarecum asemanatoare cu fondul mutual, dar intr-o varianta mai personalizata este administrarea individuala a portofoliilor.

„Recomand administrarea personalizata prin intermediul conturilor individuale de investitii, care ofera posibilitatea de a raspunde cerintelor mai multor profile de risc”, a declarat Cristi Tudorescu, managerul Explore Asset Management, primul SAI romanesc care se ocupa exclusiv de acest produs.

Anul 2008 a fost important pentru piata locala de asset management. Am asistat la autorizarea de noi fonduri sau SAI-uri sau la fuziuni intre fonduri administrate de o societate.

„La acest capitol pot spune ca a fost o oarece efervescenta in acest domeniu. Daca ma gandesc la evolutia valorii VUAN raportat la fiecare fond, evolutiile au fost diferentiate in functie de tipul si vechimea fondurilor. In timp ce fondurile monetare si cele de obligatiuni inregistrau cresteri, fondurile de actiuni si cele diversificate au suferit scaderi accentuate, cu exceptia fondurilor de actiuni nou lansate, a caror componenta monetara prevaleaza in conditiile de volatilitate accentuata a pietei de capital”, a explicat, pentru Wall-Street, Cosmin Brendea, managerul Prime Asset Management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri