3 / 8

Scenariul din Financial Times: 20 mld. euro

Ieri dimineata, cotidianul Financial Times a relatat, citand un oficial apropiat negocierilor, ca Romania ar putea primi un pachet de salvare de circa 20 de miliarde de euro din partea FMI in urma negocierilor dintre cele doua parti care ar trebui sa fie reluate astazi.

Cel mai probabil, Romania va urma exemplul Ungariei si Letoniei care, pe langa finantarile din partea FMI, au apelat si la Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), se spune in raportul institutului de cercetare din Marea Britanie, publicat marti.

Pachetul, similar celui primit de Ungaria atat in volum, cat si ca pondere in PIB, ar urma sa acopere aproape toata datoria pe termen scurt scadenta in urmatorul an, ceea ce ar trebui sa elimine temerile privind prabusirea financiara completa a Romaniei, sustin analistii.

Implicit, pachetul de sustinere va revigora pietele financiare, iar pe piata riscului de incetare de plati, marjele la CDS (Credit Default Swaps) ar urma sa coboare, dupa ce au atins niveluri record.

Insa recenta experienta a Ungariei demontreaza ca, in contextul actual, orice reactie a pietei ar putea avea viata scurta, amintesc analistii Capital Economics.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri