3 / 4

Statul ar trebui sa plateasca dobanzi pentru banii incasati pe nedrept

Dan Dascalu, partener al casei de avocatura D&B David si Baias, considera ca administratiile fiscale ar trebui sa plateasca dobanda la banii incasati pe nedrept, in contextul in care un litigiu se incheie cu o solutie in favoarea contribuabilului, prin care acesta este indreptatit sa primeasca banii virati catre Fisc.

In felul acesta, litigiile vor fi solutionate mai repede, intrucat statul va avea tot interesul ca dobanda sa nu se acumuleze.

In plus, AmCham si Consiliul Investitorilor Straini cer si solutionarea directa a litigiilor in instanta, astfel incat un agent economic sa nu mai astepte solutionarea contestatiei depuse la administratia financiara pentru a putea incepe demersurile in instanta.

Potrivit avocatului, statul a fost mai receptiv la aceste modificari ale codului de procedura fiscala, intrucat a introdus circa o treime din propunerile formulate de AmCham si CIS in cadrul a doua ordonante de urgenta din acest an.

Totusi, Serban Toader, vicepresedintele CIS critica faptul ca procesul de consultare cu mediul de afaceri pe marginea ordonantelor a fost deficitar.

"Ne dorim cat mai putine ordonante introduse in doar cateva zile, fara un proces de consultare", a concluzionat oficialul CIS, care si-a manifestat speranta ca restul propunerilor sa fie totusi introduse in codul fiscal.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri