5 / 11

'Aroganta agentului imobiliar de pana acum va disparea'

In ultimele doua luni, multi consultanti din real estate-ul local au inteles ca vin vremuri grele, iar clientii au nevoie de sfaturi serioase pentru ca “luna de miere” a pietei imobiliare s-a sfarsit.

“Cred ca noi, consultantii, aveam nevoie de un soc pentru a strange randurile. Prevad un viitor in care multe birouri de brokeraj imobiliar vor inchide si multi agenti care se considerau foarte buni vor fi nevoiti sa migreze catre alte industrii. Am certitudinea ca aroganta agentului imobiliar de pana acum va disparea”, ne-a spus Valentin Ilie, CEO al companie de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In opinia sa, acesta este momentul in care ar trebui eliminati urgent din piata toti consultantii care au avut acces la masa discutiilor cu dezvoltatori sau investitori fara sa fie pregatiti a intelege ce se intampla exact in piata. Cunostintele consultantilor, valoarea lor personala, calitatea raspunsurilor, gradul de implicare in problemele clientilor au fost "afectate" si acestea sunt elemente care vor face diferenta.

“In lipsa unor cunostinte de macro si micro economie si fara a avea in ADN setea de a crea solutii, promovarea oportunitatilor va fi facuta doar de doua – maxim trei persoane din fiecare companie de consultanta. Nu vei mai putea vinde doar pentru ca ai o oferta – corecta sau nu. Va fi nevoie de mai multa munca, mai multa implicare”, a adaugat oficialul Coldwell Banker.

Din criza creditelor subprime din SUA, jucatorii din piata locala ar trebui sa invete ca pretul unei proprietati rezidentiale noi va trebui construit tinand cont de veniturile populatiei, aplicate la conditiile de finantare, si nu de costurile de constructie si finisaje bugetate de dezvoltatori. Ins ca nivel al culturii de piata, Ilie afirma suntem atat de departe de Statele Unite incat orice reactie am fi avut in fata crizei, nu ar fi fost una relevanta.

“Vorbim cu totii despre real estate, insa putini inteleg mecanismul prin care se construieste valoarea unei proprietati. Un exemplu minor: aud zilnic brokeri care folosesc termenul yield, insa putini sunt cei care au avut macar curiozitatea sa mearga mai departe, sa vada ce inseamna acest yield”, a mai spus Valentin Ilie.

In ceea ce priveste ciclicitatea crizelor, seful Coldwell Banker spune ca o criza poate fi prevazuta, iar cea de acum a fost prevazuta, insa nimeni nu si-ar fi putut imagina consecinte atat de severe.

“De exemplu, Blackstone este un gigant financiar, care a achizitionat printre altele divizia hoteliera a colosului Cendant, detinator al Realogy. Nu cred ca aceste companii vor avea cum sa dispara. Plasamentele lor produc venituri in fiecare luna, deci exista un val constant de venituri chiar daca acestea ar putea fi mai mici”, ne-a mai explicat Ilie, spunand ca dupa aceste intamplari, a inceput sa se gandeasca ce se va intampla cu alte companii mai mici, care nu au reusit sa aiba inca bunuri generatoare de venituri si cat vor mai putea fi sustinute de banci.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri