1 / 6

Bani eliberati

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis sa reduca dobanda de politica monetara de la 9,5% la 9%, in conformitate cu asteptarile, insa a surprins piata in ceea ce priveste nivelul rezervelor minime, pe care le-a redus atat la pasivele in lei, cat si la cele in valuta.

Astfel, nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la Banca Nationala a Romaniei scade, incepand cu perioada de constituire 24 iulie-23 august, de la 18% pana la 15% din resursele atrase (pasive) in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta.

Reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valuta elibereaza in piata circa 9 miliarde lei (2,1 miliarde euro), din care aproximativ 4 miliarde lei provin din scaderea RMO la pasivele in moneda nationala, a precizat, citat de NewsIn, dupa anuntarea deciziei, Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al BNR.

Economistii estimeaza ca masura de reducere a rezervelor minime obligatorii va imbunatati lichiditatea din piata fara a crea, insa, un exces si fara a schimba comportamentul BNR, care va continua sa gestioneze nivelul lichiditatii prin operatiuni de piata.

"Pe segmentul creditarii populatiei, estimam ca, la nivel de piata, gradul de indatorare este de aproximativ 20%, in conditiile in care gradul de indatorare al celor efectiv imprumutati este de aproximativ 40%. Pe segmenul companiilor, contextul economic actual face dificila o activitate de creditare puternica", a declarat, potrivit NewsIn, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

El se asteapta ca bancile sa foloseasca o parte din banii eliberati pentru investitie in titluri de stat, cu atat ma mult daca Finantele vor incepe sa emita si obligatiuni in valuta.

Segmentul care va fi imediat accesibil pentru creditare va fi cel al imprumuturilor date prin programul Prima Casa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri