5 / 6

Alarmant: Cresterea creditului acordat sectorului privat a atins minimul ultimilor 7 ani

Cresterea creditului acordat sectorului privat, mai ales firmelor, a atins minimul ultimilor 7 ani, la nivel agregat, dar si pe componente, arata comunicatul detaliat privind deciziile Consiliului de Administratie al BNR.

"In planul evolutiilor monetare, se remarca incetinirea semnificativa a cresterii creditului acordat sectorulului privat, in special in ceea ce priveste imprumuturile catre firme, dinamica anuala a acestuia atingand minimul ultimilor sapte ani, atat la nivel agregat, cat si pe componente", conform comunicatului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut pentru a treia luna consecutiv in mai, cu 0,7% fata de luna precedenta, la 199,08 miliarde lei (47,6miliarde euro), ritmul anual de crestere coborand la 15,9%, calculat in termeni nominali, de la 18,9% in aprilie, arata datele BNR.

In acelasi timp, estimarile sustin continuarea procesul de dezinflatie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a celor volatile, sustine BNR.

"Analiza celor mai recente date statistice evidentiaza continuarea procesului de dezinflatie, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 5,95% in luna mai 2009 fata de 6,45% in luna aprilie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a celor volatile", mai arata comunicatul.

Pe de alta parte, BNR subliniaza ca ajustarea deficitului de cont curent a evoluat mai rapid fata de estimari si a avut loc in corelatie cu accentuarea declinului activitatii economice interne, in contextul manifestarii efectelor crizei economice si financiare pe plan mondial.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri