6 / 8

CSSPP vrea sa limiteze concentrarea pietei

O alta masura pe care CSSPP o are in vedere consta in modificarea mecanismului de distributie aleatorie a noilor intrati in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), pentru echilibrarea pietei, spune Giurescu. "Este o concentrare prea mare a pietei. Trebuie sa gasim solutii ca piata sa fie echilibrata", a spus Giurescu.

La aceasta data, distribuirea se face pe baza cotei de piata, insa Giurescu sustine ca nu ar fi corect ca jucatorii cu cea mai mare cota de piata, la care au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni, sa beneficieze automat de cel mai mare numar de participanti.

Ca alternativa, Giurescu a propus distribuirea in cote egale a participantilor intre administratori sau, pe o perioada limitata de trei ani, jucatorilor cu o cota de piata peste o anumita limita sa nu li se mai distribuie noi participanti.

In prezent, aproximativ 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu si doar 20% sunt atrasi de companii si aleg in deplina cunostinta de cauza un anumit fond la care doresc sa adere.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri