2 / 6

Criza si expunerea pe actiuni

Expunerea pe actiuni a fondurilor de pensii private din Romania a crescut constant in ultimele luni, ajungandu-se la sfarsitul lunii septembrie la o expunere de 7,8% pe pilonul II si de 13,27% pe pilonul III al pensiior private facultative, iar Boboc asteapta ca trendul cresterii alocarii in actiuni ale fondurilor sa creasca in continuare pana la finalul anului.

“Vorbind de o medie a pietei cred ca perioada urmatoare nu va veni cu vesti foarte bune pentru pietele de capital, de aceea vom fi mai prudenti decat colegii de la alte fonduri, insa daca trendul de crestere a expunerii pe actiuni se pastreaza pana la finalul anului este posibil sa vedem o medie a pietei de 10% pe pilonul II si sa treaca de 15% pe pilonul III. Emitentii nu au aratat pana acum in bilanturile financiare efectele crizei si ne asteptam sa le vedem in perioada urmatoare”, estimeaza Boboc.

Apetitul in crestere pentru actiuni ale fondurilor de pensii este explicat de directorul de investitii al Allianz Tiriac Pensii ca fiind normal datorita semnelor de revenire pe care piata de capital le-a dat in trimestrul doi al anului in curs, spre deosebire de sfarsitul anului trecut.

“Am inceput sa acumulam actiuni pentru viitor, pentru a dezvolta un portofoliu de actiuni echilibrat, diversificat si cu optiuni in care noi credem pe baze fundamentale, ceea ce nu inseamna ca toate problemele s-au rezolvat, inseamna ca tot ce a fost mai greu a trecut si ca noi ne asteptam la momentul in care a inceput acumularea la un trend pozitiv, care, de altfel, s-a si concretizat in prezent”, explica Boboc.

Directorul de investitii al Allianz Pensii a mentionat ca, fiind inca in criza, fondurile de pensii nu-si puteau permite sa treaca de la o alocare in actiuni de 2% la 20%, trecerea urmand sa se faca treptat, pentru a evita volatilitatea care caracterizeaza bursele in perioadele de criza si post-criza. “ Poti profita de o perioada de crestere de 30%, urmand ca in luna urmatoare sa aiba loc o cadere a pietei si atunci aceasta volatilitate trebuie evitata in ceea ce priveste un fond de pensii. Am cautat sa mentinem un echilibru intre acumulare si evitarea unei expuneri care sa ne supuna la o volatilitate foarte mare”, detaliaza Boboc.

Fondul de pensii private facultative AZT Vivace al AllianzTiriac Pensii este singurul cu grad de risc ridicat de pe pilonul III, el nu trebuie judecat in opinia lui Boboc la fel ca celelalte fonduri din piata cu grad de risc mediu sau cele doua fonduri cu risc scazut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri