12 / 14

Cele mai scumpe opere de arta

In viziunea specialistilor casei de licitatii Artmark, anul 2010 va fi unul al recordurilor. Piata va continua sa creasca, intr-un ritm mai accelerat insa decat in 2009, imprumutand cel mai posibil, din caracteristicile pietei de licitatii de arta europene, tendinta reflectata in orientarea catre arta contemporana: „Pentru 2010 ne asteptam la o dezvoltare fara precedent a acestui segment de piata, care are cel mai mare raport de apreciere, avantajul putand fi cu mult mai ridicat decat in cazul lucrarilor artistilor consacrati”.

De asemenea, Dan Tudor este de parere ca investitiile in arta vor aduce cu siguranta beneficii si in 2010, cand investitorii, in cautarea unor plasamente sigure, vor gasi pe aceasta piata o oportunitate deloc exotica pentru a-si pune la adapost banii si pentru a marca profit.

Luand in considerare investitorii romani in cautare de noi variante de plasare a capitalului, Artmark va lansa foarte curand instrumente specifice pietei de arta, menite sa ajute in explorarea valorii de piata a operelor de arta – Indexul Artmark. Bursa pietei romanesti de arta.

Catalog de randamente anuale (1995-2009) ale celor mai tranzactionati artsti romani. Indexul Artmark este traducerea, pe limba investitorului mai putin expus fenomenului artistic, a valorii de piata a unei lucrari de arta.

De asemenea, Indexul este un catalog al cotatiilor istorice si actuale ale artistilor tranzactionati in piata de arta, precum si un catalog al randamentelor anuale ale artistilor romani. Materialul monitorizeza si proceseaza toate vanzarile publice (prin licitatie de arta) din Romania, in ultimii 15 ani, aproximativ 1.000 de artisti romani din toate perioadele, calculand cotatii si randamente anuale medii, grafice de evolutie a valorii de piata a artstilor si alti indicatori de interes pentru investitori.

In plus, Artmark va publica periodic un set de Indici ai pietei de arta, specializati pentru trei tipuri de investitii (caracterizate de lichiditate, rentabilitate si durabilitate), adica orientati catre trei feluri de investitori. Acestia vor actualiza constant graficele randamentelor artistilor analizati in Indexul Artmark, constituind un asistent de nadejde in cazul deciziilor de achizitie de obiecte de arta.

Top 10 al celor mai scumpe opere de arta vandute de Artmark in 2009:


Camil Ressu, „Aise”, 160.000 de euro
Marcel Iancu, „Port”, 130.000 de euro
Armand Guillaumin, „Paysage au Midi”, 60.000 de euro
Arthur Segal, „Natura statica cu maci si zambile”, 32.500 de euro
Nicolae Tonitza, „Nud cu spatele”, 28.000 euro
Marcel Iancu, „Port”, 26.000 de euro
Nicolae Grigorescu, „Pahar cu flori”, 25.000 de euro
Stefan Luchian, „Car cu boi”, 24.000 de euro
Atelier Delacroix, „Barca lui Dante”, 22.500 de euro
Gheorghe Petrascu, „Case”, 22.000 de euro
Lucian Grigorescu, „Flori”, 21.000 de euro



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri