1 / 3

Fondul de Garantare, proiect de Lege aflat pe masa Guvernului din 2007

Guvernul a aprobat astazi un proiect de Lege propus inca din anul 2007 pe masa Executivului, privind infiintarea Fondului de Garantare a pensiilor private, care va fi constituit din contributiile societatilor din piata pensiilor private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III), precum si ale furnizorilor de pensii private.

Scopul acestui proiect de lege este de „a garanta drepturile participantilor si beneficiarilor, dupa caz, dobandite in cadrul sistemului de pensii private reglementat si supravegheat de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private” se arata in proiectul de lege. In prezent, un numar de peste 5,3 milioane de persoane se inscriau drept participanti la sistemul pensiilor private, la sfarsitul lunii octombrie.

Fondul de garantare se va constitui ca persoana juridica de drept public si va fi administrat de un consiliu format din trei membri, cate unul din partea CSSPP, APAPR si a Ministerului Finantelor, a scris joi Mediafax. Mandatul acestora va fi de 4 ani, ei putand fi realesi o singura data.

Insa, "in nici un caz Fondul de Garantare nu va afecta acumularea, rezultatele sau performantele fondurilor de pensii, el fiind constituit din banii administratorilor si nu ai fondurilor. De asemenea, in masura in care forma adoptata astazi de Guvern este apropiata de cea la care s-a ajuns prin dialog in primavara, ea nu va reprezenta o suprareglementare, ci o completare fireasca a sistemului", ne-a declarat Mihai Bobocea, secretar general in cadrul Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Potrivit prevederilor, administratorii si furnizorii de pensii private vor contribui, intr-o prima faza, cu 1% din capitalul social, dar nu mai mult de 50.000 euro, la constituirea Fondului de Garantare, daca Parlamentul va aproba proiectul de act normativ in forma actuala. Pe langa contributia initiala, societatile vor achita anual o suma al carei cuantum va fi calculat de Fondul de Garantare, prin metode actuariale.

Astfel, resursele financiare ale Fondului de Garantare se vor constitui din sume platite la Fondul de garantare cu titlu de contributie initiala la constituirea Fondului de Garantare de catre administratorii si furnizorii de pensii private; din sume platite cu titlu de contributii anuale la Fondul de Garantare, distinct pentru fondurile de pensii facultative, respectiv fondurile de pensii administrate privat; sume platite la Fondul de Garantare cu titlu de penalitati de intarziere pentru neachitarea la termen a contributiilor datorate Fondului de Garantare; din sume rezultate din fructificarea disponibilitatilor plasate; din sume platite la Fondul de Garantare cu titlu de contributii majorate; venituri din recuperarea creantelor compensate de Fondul de Garantare, decurgand din subrogarea in drepturile participanþilor si/sau beneficiarilor; donatii, sponsorizari, asistenta tehnica, fonduri nerambursabile; imprumuturi garantate de statul roman; alte resurse financiare, inclusiv credite bancare; amenzile contraventionale aplicate potrivit prezentei legi; sume platite Fondului de Garantare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea si functionarea acestuia.

In cazul in care resursele Fondului de Garantare sunt insuficiente pentru acoperirea platii compensatiei catre participanti si beneficiari, acesta poate apela la imprumuturi garantate de statul roman, care vor fi contractate in conformitate cu prevederile legale privind datoria publica.

"Salutam aceasta masura cu atat mai mult cu cat ea reprezinta un raspuns la demersurile comune in acest sens ale pietei pensiilor private. Infiintarea acestui Fond va avea o influenta benefica, fiind elementul de siguranta de ultima instanta al sistemului de pensii private, alaturi de activitatea de control si supraveghere a CSSPP, separarea activelor intre administrator si fondul de pensii, existenta unui depozitar care pastreaza activele clientilor, garantia contributiilor nete si garantia minima de rentabilitate, elemente deja existente. In ceea ce priveste contributiile care ar urma sa fie platite de catre administratorul de pensii private catre acest Fond, acest fapt nu are impact asupra conturilor clientilor, aceste contributii provenind din fondurile proprii ale administratorului", a declarat Marius Popescu (foto), director general ING Pensii Societate de Administrare a Unui Fond de Pensii Administrat Privat, fondul cu cel mai mare numar de participanti pe Pilonul II.

Strategia de investire a resurselor Fondului de Garantare va avea in vedere minimizarea riscurilor, asigurarea eficientei si a lichiditatii plasamentelor respective, iar expunerea Fondului de Garantare, atat pe fiecare dintre instrumentele financiare, cat si pentru fiecare emitent se stabileste anual.

Disponibilitatile fondului vor fi plasate in instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite in lei la o institutie de credit persoana juridica romana sau o sucursala a unei institutii de credit straine autorizate sa functioneze pe teritoriul Romaniei, titluri de stat emise de Ministerul Finantelor, de state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si alte instrumente financiare aprobate de CSSPP.

Resursele financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea si functionarea Fondului de Garantare sunt prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli al acestuia, care se elaboreaza anual de catre Consiliul de administratie al Fondului de garantare, pana la data de 1 noiembrie a anului curent pentru anul urmator si se aproba de catre Consiliul CSSPP, se mai arata in proiectul de Lege.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri