2 / 3

Proiectul de Lege poate petrece inca un an in Parlament

Intrarea in circuitul legislativ al Parlamentului a proiectului de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de Garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, reprezinta un act asteptat de toate entitatile de supraveghere a sistemului de pensii private, dupa cum ne-au declarat reprezentatii acestora.

Fondul de Garantare reprezinta inca un element de siguranta in sistemul de pensii private, care era prevazut sa fie infiintat inca de la startul colectarii in fondurile de pensii, astfel ca nu constituie o surpriza sau un element neasteptat in arhitectura sistemului. Prin dialog institutional, APAPR a conlucrat in primavara acestui an cu CSSPP si Ministerul Muncii pentru a se ajunge la o forma optima pentru aceasta lege; ne exprimam increderea ca forma adoptata azi de Guvern este cat mai aproape de aceasta forma optima”, ne-a declarat Mihai Bobocea (foto sus), secretar general in cadrul Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In principiu, desi aceasta lege se afla in stadiul de proiect, fondul de garantare are misiunea de a compensa pierderile participantilor sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, provenind din incapacitatea administratorilor, respectiv a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate.

Insa, pana la utilizarea resurselor Fondului de Garantare, legislatia care sta la baza sistemului de pensii private prevede instituirea unor masuri preventive si anume supravegherea speciala, rata minima de rentabilitate, dar si resurse de compensare a eventualelor pierderi de activ net, precum provizionul tehnic, constituit din resursele proprii ale administratorilor.

Astfel, definitivarea acestei legi este vazuta drept un pas important pentru completarea cadrului legislativ al sistemului de pensii private. „Fondul de Garantare devine un element indispensabil functionarii sistemului mai ales in perioada de plata a pensiilor private, insa deocamdata sistemul din Romania se afla, si se va afla pentru inca 10-15 ani, intr-o perioada de acumulare a contributiilor. Dorim sa precizam ca fondul de garantare face parte dintr-un intreg complex de elemente de siguranta ale sistemului de pensii private si nu poate fi privit in mod separat de acest mecanism”, afirma Dan Zavoianu (foto jos), sef serviciu Directia Comunicare si Relatii Publice in cadrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Totusi, "potrivit experientelor anterioare, in functie de agenda Legislativului, acest proiect poate petrece pana la un an in circuitul parlamentar, dar este important ca forma in care proiectul va fi adoptat in final sa nu modifice aspectele fundamentale, care sunt in acest moment foarte bine puse la punct", a mai spus Mihai Bobocea.

De asemenea, in prezent, nu mai putin de zece elemente de siguranta fac din Pilonul II un sistem solid si sigur pentru cele peste 4 milioane de participanti, printre care enumeram: garantiile privind rata minima de rentabilitate, garantarea contributiilor nete, separarea activelor, supravegherea prudentiala si Fondul de Garantare. Fondul reprezinta unul dintre cele cele mai importante elemente din complexul de garantii cu privire la siguranta sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale Pilonului II, respectiv Pilonului III.

In sistemele de pensii private similare celui romanesc, practicate in principal in statele Europei Centrale si de Est, exista de asemenea, de regula, Fonduri de Garantare similare. In Europa de Vest, schemele de garantare sunt diferite, intrucat si constructia sistemului privat de pensii este diferita, insa, de exemplu, si in Marea Britanie functioneaza un fond de garantare similar, numit PPF (Pension Protection Fund).

Fondul compenseaza pierderile participantilor si/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate si asigura plata drepturilor participantilor sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, in cazul imposibilitatii asigurarii lor de catre administratorii sau furnizorii de pensii private, dupa caz", se arata in proiectul de lege.

Avand in vedere dezbaterea parlamentara, o estimare realista pentru infiintarea Fondului de Garantare este in perioada anilor 2011-2012, in contextul in care sistemul privat de pensii din Romania se afla inca intr-o perioada de acumulare a contributiilor.

La sfarsitul trimestrului III din 2010, valoarea activelor inregistrate la nivelul intregului sistem de pensii private a ajuns la 4,18 miliarde de lei, reprezentand o pondere 0,82% din PIB. Pe segmentul pensiilor private obligatorii si facultative activeaza 14 administratori, o parte dintre ei activand pe ambele segmente de piata.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri