4 / 5

Alti giganti IT in Romania. Vom ajunge curand un centru de dezvoltare si cercetare software?

IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT la nivel mondial, are 1.400 de angajati pe piata locala in cele cinci centre prin care gigantul american este prezent in Romania. Aproape 500 de salariati ai IBM Romania lucreaza la Bucuresti, iar pana la sfarsitul anului, compania va mai angaja inca 150 de oameni in Capitala, astfel ca numarul acestora va ajunge la 635.

Pe de alta parte, conducerea furnizorului de servicii IT si-ar mai fi dorit sa recruteze inca 1.400 de persoane, dar din cauza legislatiei referitoare la contractele temporare de munca acest lucru nu a fost posibil, afirma Silvia Stefania Radu, governmental programs executive in cadrul IBM Romania.

Oracle Romania, filiala autohtona a unuia din cei mai importanti producatori de software din lume, cu afaceri de 71 de milioane de euro pe piata locala, ocupa locul al doilea in topul companiilor de IT americane prezente in Romania, in functie de numarul de salariati, cu 1.700 de oameni.

La sfarsitul anului trecut, Oracle Romania avea 1.400 de angajati. Sorin Mindrutescu, directorul general al companiei spunea in noiembrie 2009 ca fililala locala se afla pe locul al patrulea in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), in ceea ce priveste numarul de salariati, dupa Franta, Anglia si Germania.

“Anuntul Google este o validare a faptul ca Romania este deja un centru de IT la nivel european pentru ca aici companiile gasesc forta de munca de calitate, expertiza, angajati care cunosc limbi straine. Sunt foarte bucuros in legatura cu anunturile Google si Intel”, a afirmat pentru Wall-Street.ro Sorin Mindrutescu, seful Oracle Romania si totodata presedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania).

Totodata, Valerica Dragomir, directorul executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii afirma ca orientarea modelului de business catre cercetare si dezvoltare este un pas important catre segmente cu valoare adaugata mare in productie locala de software.

" Este in acelasi timp si o adaptare la potentialul tehnologic, dar si la disponibilitatea resurselor pe piata locala si ne asteptam intr-adevar ca asemenea anunturi sa devina tot mai frecvente pe termen mediu si lung", mai spune Dragomir.

HP Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de PC-uri din lume, are intre 2.500 si 3.000 de salariati, iar in urma cu doi ani si jumatate avea 1.500 de salariati.

Aproximativ 2.000 din salariatii HP in Romania lucreaza in cadrul centrului Global eBusiness Operations Centre (GeBOC). Producatorul de PC-uri este prezent in Romania prin doua firme, HP Romania SRL si Global eBusiness Operation Centre SRL, cu o cifra de afaceri cumulata de 87,8 milioane de euro in 2009, in scadere cu 12,1% fata de 2008, arata datele de pe site-ul ministerului de Finante.

In aceasta saptamana si Intel, cel mai mare producator de microprocesoare la nivel mondial, a anunta ca va deschide un centru de dezvoltare si cercetare software, aceasta fiind prima investitie de tip greenfield in domeniul software a companiei pe piata din Europa.

“Daca Google va avea aici doar activitate comerciala, adica au venit sa cumpere publicitate, nu ma impresioneaza. Dar investitia Intel ma impresioneza. Mai sunt si alte companii mari care vor sa investeasca in Romania in astfel de centre pentru ca cercetarea si dezvoltarea sunt viitorul, banii fiind acum in zona de proprietate intelectuala. In 4-5 ani Romania ar trebui sa ajunga un centru de dezvoltare si cercetare. Mai devreme nu se poate pentru ca este o tranzitie si tranzitia dureaza cativa ani”, afirma Varujan Pambuccian, deputat si membru in comisia IT&C din Parlamentul Romaniei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri