Legislatia este satisfacatoare, operativitatea lasa de dorit
Pasol: Avem de recuperat un decalaj fata de tarile dezvoltate, inclusiv legislativ
Brendea: Ar trebui lucrat pe o mai buna pragmatica
“Progresul pietei de capital depinde de noi toti”
1 / 5

Legislatia este satisfacatoare, operativitatea lasa de dorit

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, incepand cu anul 2007, si legislatia privind piata de capital s-a schimbat, progresand inspre europenizare.

“In opinia mea, legislatia pentru piata de capital a realizat progrese majore in ultimii ani. Elementul determinant a fost aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, proces care a implicat o modernizare ampla a legislatiei. In general, sunt multumit de stadiul actual al legislatiei pietei de capital”, a declarat Razvan Pasol (foto), managerul Intercapital Invest.

Si Alin Brendea, managerul Prime Tranzaction admite ca avem o legislatie europeana, in linii mari, cu unele chestiuni care inca nu concorda cu modelul pe care dorim sa il implementam si cu altele ramase din trecut, care inca nu au fost eliminate.

“Putem spune ca la nivel structural legislatia romaneasca a devenit europeana, insa la nivel functional mai avem mult de finisat”, sustine el.

Seful Prime spune ca lipsa de pragmatism prin neadaptarea la realitatile romanesti este cel mai greoi aspect al legislatiei si institutiilor implicate.

“Am importat (am fost fortati in definitiv) modelul unor piete dezvoltate cu traditie, pe o piata inca subdezvoltata. Ca atare sunt numeroase situatii in care reglementarile par excesive iar altele in care sunt prea permisive. Un alt aspect negativ tine de intelegerea legilor, aparand inca cazuri in care legea pare sa fie interpretata difierit de actorii pietei de capital”, explica Brendea.

Pe de alta parte, principala nemultumire a sefului Intercapital Invest nu se refera la aspecte speficifice din legislatie, ci la operativitatea procedurilor de autorizare a unor proiecte sau activitati specifice pietei de capital.

“Cadrul legislativ este satisfacator, insa mi-as dori o operativitate mai mare din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) in aplicarea sa. Sunt constient de faptul ca activitatea de reglementare a pietei este complexa, insa unele operatiuni ce necesita avize, aprobari sau interpretari ale CNVM dureaza prea mult.”, a declarat Razvan Pasol.

Citeste interviul cu Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri