Legislatia este satisfacatoare, operativitatea lasa de dorit
Pasol: Avem de recuperat un decalaj fata de tarile dezvoltate, inclusiv legislativ
Brendea: Ar trebui lucrat pe o mai buna pragmatica
“Progresul pietei de capital depinde de noi toti”
4 / 5

“Progresul pietei de capital depinde de noi toti”

Premisa esentiala care va sustine schimbari esentiale la nivelul legislatiei si reglemenatrilor din piata de capital ramane procesul de aderare la Uniunea Europeana, cu toate etapele sale: operatiunile si procedurile legate de pre-aderare, aderarea efectiva impreuna cu toate standardele si regulile pe care aceasta le-a adus, si operatiunile ulterioare aderarii, pentru ca procesul de aliniere a legislatiei nationale la cerintele UE este unul de durata.

“Desi legislatia europeana este de multe ori excesiv de birocratica (in contrast cu regimuri mai liberale precum cel din Statele Unite), iar regulile europene sunt uneori greu de aplicat in Romania, tragand linie cred ca trebuie sa ne bucuram ca Romania face parte din UE. Uneori vedem numai partile negative ale aderarii, insa pentru economia Romaniei aceasta a adus avantaje in multe domenii”, a explicat Pasol.

In opinia sa, un alt element important care determina schimbarea pe piata sunt participantii, investitorii locali si straini, companiile de brokeraj, societatile de administrare a investitiilor, emitentii, operatorii bursieri.

“Intr-o economie libera, progresul nu poate fi oprit, ci cel mult incetinit; acesta este inevitabil. Insa depinde de noi toti, fie ca venim din piata, fie ca reprezentam CNVM, daca acest progres va veni mai repede sau mai incet. Daca vine prea incet, avem cu totii de pierdut”, a mai spus el.

Seful Intercapital spune ca relatia CNVM cu participantii din piata a progresat foarte mult in ultimii ani, ajungand sa fie una deschisa si de colaborare.

“Desi de multe ori ne place sa criticam autoritatea, indiferent sub ce forma se manifesta aceasta, sa nu uitam ca in urma cu mai multi ani lucrurile erau diferite: Comisia era un organism opac, inflexibil si fara directie. O asemenea atitudine sufoca piata de capital, asa ca nu pot decat sa ma bucur ca abordarea a fost schimbata”, afirma el.

Insa, managerul reproseaza Comisiei eficienta si operativitatea, mai ales ca pe piata de capital totul se intampla intr-un ritm foarte rapid.

“Nu ne permitem sa asteptam foarte mult timp pentru regulamente, decizii sau avize, indiferent ca este vorba de elemente de rutina, ce tin de activitatea de zi cu zi, sau de proiecte lansate in premiera in Romania”, a conchis Pasol.

Vezi toate articolele din campania "Investitor roman, caut bursa matura", proiect sustinut de Intercapital Invest


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri